13:12 / 03.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Antibiotici prepolove broj karcinoma želuca u rizičnoj populaciji

Foto: Steve Buissinne/Pixabay/ilustracija

Foto: Steve Buissinne/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Rak želuca u obitelji znači dvostruko ili trostruko veći rizik za rak želuca. Rizici su veći i među ljudima koji su zaraženi bakterijom Helicobacter pylori koja živi u želucu oko polovice svjetskog stanovništva.
Iskorjenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu može više nego prepoloviti izglede za rak želuca među ljudima u čijim obiteljima netko ima rak želuca, pokazalo je novo istraživanje.

Rak želuca u obitelji znači dvostruko ili trostruko veći rizik za rak želuca. Rizici su veći i među ljudima koji su zaraženi bakterijom Helicobacter pylori koja živi u želucu oko polovice svjetskog stanovništva, navodi tim znanstvenika u časopisu New England Journal of Medicine.

Novo istraživanje, kojim je praćeno 1 676 dobrovoljaca prosječno 9,2 godine, predstavljalo je pokušaj da se vidi može li iskorjenjivanje bakterije uz pomoć dva antibiotika i lijeka koji blokira stvaranje želučane kiseline smanjiti rizik od raka.

Smanjen je 55 posto

Od 844 osobe na placebo terapiji njih 2,7 posto razvilo je rak, a u skupini koja je bila na antibiotskoj terapiji rak se pojavio kod samo 1,2 posto.

U 30 posto slučajeva antibiotska terapija nije uništila H. pylori. No, kada jeste -rizik se smanjio na 0,8 posto što znači 73 posto manje izglede za pojavu raka želuca.

- Rezultati su dobra vijest jer mislimo da jednotjedno ili dvotjedno uzimanje antibiotika može spriječiti rak želuca, kaže voditelj studije dr. Il Ju Choi iz južnokorejskog nacionalnog centra za borbu protiv raka.

On kaže da bi bilo mudro da se kod osoba čiji je neki član obitelji bolovao od raka želuca i koje su podvrgnute gastroskopiji obavi i test na H. pylori te da ako postoji zaraza treba je liječiti.

Test na bakteriju iz daha može pokazati je li antibiotska terapija djelovala. U 10 do 30 posto slučajeva u kojima bakterije prežive terapiju, treba probati druge lijekove. Jednom kada se bakterija iskorijeni test na H. pylori ne treba ponavljati, jer je rijetkost da se osoba ponovno zarazi bakterijom.

- U visoko razvijenim zemljama to se dogodi tek u oko 2 posto slučajeva, no u nerazvijenim zemljama to se dogodi u 3 do 10 posto slučajeva, kaže Choi.

Dobrovoljci su u ovoj studiji bili su roditelji, braća i sestre pacijenata koji su liječeni zbog raka želuca. Kod svih je otkriven H. pylori, a nitko nije patio od čira na želucu.

Ne postoji cjepivo protiv H. pylori i dosadašnjih nekoliko pokušaja stvaranja bili su neuspješni.

Dr. Choi vjeruje da bi se u slučaju iskorjenjivanja H. pylori 80 do 90 posto karcinoma želuca moglo spriječiti kod osoba mlađih od 40 godina te jedna trećina do jedne četvrtine slučajeva karcinoma kod starijih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!