18:37 / 18.10.2020.

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Argonauti krenuli Jadranom bez daha

-

-

Foto: - / -

U svitanje su bjelovarski Argonauti iz Prevlake krenuli u novu pustolovinu. U projektu pod nazivom "Jadranom bez daha" preveslat će 650 kilometara do Savudrije za 8 dana.
Bjelovarski Argonauti krenuli su u novu avanturu - kanuom šesterosjedom od Prevlake do Savudrije. Projekt "Jadranom bez daha" trebao se održati u svibnju, no odgođen je zbog pandemije, pa su Bjelovarčani jutros krenuli s naše najjužnije točke.

U svitanje su bjelovarski Argonauti iz Prevlake krenuli u novu pustolovinu. U projektu pod nazivom "Jadranom bez daha" preveslat će 650 kilometara do Savudrije za 8 dana.

- Ako će vrijeme bit dobro možda i dan prije. Ovisit će puno o moru, o vremenu, ovisit će o našim ozljedama, žuljevima. Ali tu smo. Za ovo se spremamo godinu i pol dana, rekao je kapetan SU Argonauti iz Bjelovara Tomislav Smrček.

Jutros je trebalo pripremiti samo kanu, jer oni su, kažu - spremni.

- Treninzi su bili na suhom u teretani, bili su veslački. Samo je problem što mi nemamo baš vode, mora, rijeke pa je to bilo na ribnjacima, na Jarunu, na šoderici. Dosta zahtjevno, ali volja je bitnija, kazao je SU Argonauti, Bjelovar Radoslav Rajčić.

U šesterosjedu su trenirali vikendima u Novalji.

- Bili smo prije dva tjedna kad je bilo ono jugo pa smo malo tamo i doživjeli te ekstreme to nam je isto dalo puno razmišljanja da se sa morem nije za igrati, dodao je U Argonauti, Bjelovar Sanio Šurić.

Neki već imaju iskustva jer ovo je Argonautima treća jadranska avantura.

- Ja sam  i preveslao taj Jadran i to sve i moram priznat da očekuje nas dosta napora jer ovo što mi ne vidimo a to su te struje koje strašno djeluju a pogotovo na ovakav trup veliki, naglasio je SU Argonauti, Bjelovar Vladimir Posavec.

Uz turističku i sportsku, ovaj projekt nosi i humanitarnu poruku.

- Pokušavamo osvijestit javnost da postoje ljudi među nama sa rijetkom bolešću plućne hipertenzije koji ostaju bez daha svakodnevno, dodao je Smrček.

I dok oni svjesno ostaju bez daha, mi im želimo - mirno more...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!