10:37 / 04.07.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Arhitekt o pozitivnim i negativnim stranama rada od kuće

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog pandemije koronavirusa mnogi posljednjih nekoliko mjeseci rade iz svojih domova.
Rad od kuće ima pozitivnih strana, ali i onih koje nisu tako pozitivne, rekao je arhitekt i dizajner interijera Damjan Geber jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi posljednjih nekoliko mjeseci rade iz svojih domova. Postoji rad koji je neminovno vezan uz radno mjesto, ali i onaj koji nije, a s dolaskom koronavirusa imali smo savršen uzorak za eksperiment kako bismo vidjeli može li se zaista raditi od kuće, rekao je Geber.

- Na iznenađenje mnogih - može. Može se raditi. Međutim, rezultati su pokazali da postoji jako puno stvari koje su pozitivne i jako puno stvari koje nisu više baš toliko pozitivne, rekao je Geber.

Nakon nekog vremena, objasnio je, pokazale su se stvari koje nisu toliko dobre. Individualni fokusirani rad od kuće radi fenomenalno, ali dijeljenje znanja i pripadnost grupi je jako teško dugoročno održati kroz ekran, ističe Geber.

- Novi ured je zapravo hibrid rada od kuće i rada iz ureda, ali je postavljen na bazi koja je utemeljena u pitanju tih ljudi, što oni zapravo žele, rekao je Geber.

Treba uzeti da neki ljudi doma imaju djecu ili cimere pa im više odgovara rad iz ureda, dodao je.

- Jako je bitno početi od čovjeka i raditi na gore, kaže.

Geber je naveo jedno istraživanje koje je pokazalo da se u Engleskoj preko 50 posto zaposlenika ne može vratiti na posao ako se poštuju pravila distanciranja.

Geber se bavi i psihologijom korisnika prostora. Kako objašnjava, svi doživljavamo prostor prvenstveno podsvjesno prije nego što ga počnemo čitati, kao kada u restoranu završimo u kuhinji umjesto u WC-u, ili na dječjem umjesto na muškom odjelu trgovine.

- Vi ste pročitali prostor već kad ste u njega ušli. Vama je on jasan. Vi kada dođete kod nekoga u stan, automatski znate gdje bi smjeli, a gdje ne bi smjeli ići, objasnio je Geber.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!