Aronija - jedna od najzdravijih biljaka na svijetu

19.06.2018.

16:15

Autor: T.V./S.B./HRT

default error photo
Onaj tko hoće i želi uvijek si može pronaći neki posao, uvjerio nas je u to bivši sportaš Miroslav Škrlec koji uz stalni posao zajedno sa svojom obitelji, nedaleko od Dugog Sela uzgaja aroniju.
Onaj tko hoće i želi uvijek si može pronaći neki posao, uvjerio nas je u to bivši sportaš Miroslav Škrlec koji uz stalni posao zajedno sa svojom obitelji, nedaleko od Dugog Sela uzgaja aroniju - za koju kažu da je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu jer je bogata antioksidansima i vlaknima, jača imunitet i krvnu sliku, dobra je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulira krvni tlak.

Sve je više naših sugrađana koji se uz redoviti rad, u slobodno vrijeme bave uzgojom voća i povrća. Jedan od njih je bivši nogometaš, Ravnatelj sportskog centra Dugo selo Miroslav Škrlec. Prije 6 je godina u Štakorovcu, na parceli koju je naslijedio od djeda posadio 3 000 grmova aronije.

O ljekovitosti aronije najbolje govori podatak da su je masovno upoterbljavali u Rusiji za čišćenje od zračenja nakon Černobilske katastrofe.

Aronija se može konzumirati i na tržište plasirati u različitim oblicima. Mi radimo isključivo matični sok od aronije, mislimo da je to jedan od najkvalitetnijih proizvoda i najzdravijih. Uz to, nusproizvod, bobica koja se ispreša i posuš luži za pripravu čaja. Za svoje potrebe radimo i đemove i likere. Ove godine smo napravili i testno vino, priča Škrlec. Zahtjevan je ovo posao, ističe gospodin Škrlec. U njemu  sudjeluje cijela obitelj, a ponekad pomažu i prijatelji.

Ova je aronija ekološki je proizvod koji raste u Štakorovcu kod Dugog Sela na 200 m nadmorske visine, usred netaknute prirode, daleko od prometnica i svih oblika onečišćenja - baš onakva kakva treba biti za konzumiranje, bilo da se uzima za liječenje ili u preventivne svrhe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!