Autohtoni proizvodi Gorskog kotara: Fiuman i Fiumanka

16.09.2019.

17:27

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Na riječkom Korzu OPG-ovi predstavljaju proizvode Gorskoga kotara. Nema ih puno, no ponuda je bogata - od lavande i različitih vrsta meda pa do novog likera lokalnog imena, Fiuman i Fiumanka.
Na riječkom Korzu OPG-ovi predstavljaju proizvode Gorskoga kotara. Nema ih puno, no ponuda je bogata - od lavande i različitih vrsta meda pa do novog likera lokalnog imena, Fiuman i Fiumanka.

Udarni autohtoni proizvod socijalne zadruge Put ljekoviti je medvjeđi luk koji članovi beru na području od Kastavske šume do Platka. Slatku notu daje neobičan pekmez od zaboravljenog voća.

- U Primorju se zove amul ili cibur. Interesantno mi je i samoniklo je drvo, pomalo zaboravljeno, dala sam mu dušu i pretvorila u pekmez, rekla je Dijana Superina iz Rijeke.

Ponuda meda je najbogatija. Svi ukućani OPG-a Bartolec s guštom ga vrcaju i brinu se o košnicama i populaciji pčela.

- Imamo oko 150 košnica i na pašu za kadulju pčele vozimo za Cres. Za drugo vozimo na Lepeničko polje, a za lipu idemo blizu Jelenja, a za kestene u Lovran, govori Velinka Bartolec, Kukuljanovo.

U Lokvama obitelj Beljan po staroj recepturi radi eterična ulja te zdrave čajeve od paprene mente, gloga i stolisnika, a odnedavno su proizvodnju obogatili i biljnim sirupima.

- Mi smo cijeli život radili za sebe i svoje potrebe. Došlo je vrijeme otvoriti OPG za višu zaradu. I jeli Vam se isplati? Može se zaraditi - što god proizvodimo i prodamo, rekao je Ivan Beljan, Lokve.

A pokraj Brod Moravica uspijeva tisuću i petsto sadnica posebne engleske visokogorske lavande, obitelj Smojver maksimalno je iskorištava.

- Tlo odgovara uzgoju lavande, nepropusno je i zadržava vlagu, podnosi temperaturu i na minus 25, govori Vlado Smojver, Brod Moravice.

A Matuljski mali OPG s likerima igra na sigurno. Novim su proizvodima dali i identitet svojih nona i nonića.

- Fiuman je biljni liker s 12 eteričnih trava iz Primorja, a Fiumanka je voćni liker, tu su orašasti plodovi, badem, lješnjak i suhe smokve, pokazuje Marinko Suzić, Brod Moravice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!