Badnjak u velikoj slavonskoj obitelji

24.12.2022.

19:22

Autor: Melita Homa/T.V./Dnevnik/HRT

Badnjak u velikoj slavonskoj obitelji

Badnjak u velikoj slavonskoj obitelji

Foto: HTV / HRT

 Badnjak će Slavonci, naravno, prije odlaska na misu ponoćku, provesti za blagdanskim stolom u krugu obitelji.


Blago u staji mora biti nahranjeno, konji očišćeni, pa Mario Koprivec ima pune ruke posla. Osim toga mnogo je obaveza i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Dječaci mu pomažu.

- Velika su mi pomoć u zadnjih sedam, osam godina. Bilo je teško na početku, ali sad su mi od velike pomoći, ističe Mario. 

I za blagdane ista je slika.

- Pa nije jednostavno. Čistimo, imam ljubav prema konjima, čistimo, pomažemo i tako svaki dan, kaže Leo.

Stol je mjesto okupljanja obitelji i teško ih je sve istodobno okupiti. Za one mlađe unošenje božićnog drvca poseban je doživljaj jer znaju da slijedi ukrašavanje čemu se posebno vesele.(otac unosi drve+ce, djeca donose ukrase,ukrašavaju bor)

- Kao što vidite radimo sve zajedno s djecom, s njima uživamo, kitimo bor, pečemo kolače i stigne se, uz male ruke sve se stigne, kaže majka Sanela.

No njihove male želje, najveće su na svijetu.

- Da sva djeca budu zdrava i da nema potresa, pošeljela je Tena.

- Da smo svi zajedno, da nismo odvojeni, dodaje Toni.

Naučili su i dijeliti. Nako što dovrše božićne kolačiće, odnijet će ih svojim bakama, ali i onima starijima i usamljenima u susjedstvu. Smisao je to ovog radosnog blagdana.

- Lijepo da svi budemo na okupu u kući, da smo sretni i da se veselimo i to jedino za blagdane budemo svi zajedno kod kuće, poručio je Dario

I to jest bit Božića, obiteljskog blagdana. Puna kuća djece, puna kuća veselja. I zbog toga je obitelj Koprivec bogata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!