18:03 / 23.12.2018.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/P.F./HRT

Bakalar za badnjak, a za ekipu HRT-a sušeni morski pas

-

-

Foto: - / -

Na badnji dan, mirisi morskih specijaliteta širit će se iz domova, s gradskih trgova i tržnica. Bakalar je tradicionalni izbor za mnoge. No, u Jezerima na otoku Murteru - suši se jadranska riba.
Pripreme za Božić su na vrhuncu. Na badnji dan, mirisi morskih specijaliteta širit će se iz domova, s gradskih trgova i tržnica. Bakalar je tradicionalni izbor za mnoge. No, u Jezerima na otoku Murteru - suši se jadranska riba. Za našu ekipu osušili su morskog psa.

Bakalar je zvijezda Badnjaka. Bio je u prošlosti sirotinjska hrana - danas ga cijene i gastronomski hedonisti.

U kuhinji je bakalar pravi kameleon. Rekli su i kuhari! Pripremiti se može na čak 240 načina.

- Od brudeta, bianco, na lešo, grill, u raznim umacima, možemo polpete, fritule, juhe od bakalara, govori Saša Mujuić, šef kuhinje u Vodicama.

Sušeni, jadranski morski pas, konkurencija je nordijskom bakalaru. Opasna – ističu. Meso morskog psa preporučuju gladnima, gurmanima i znatiželjnima. Jamče - pogriješiti neće!  

- Ima onaj šmek sušenoga, a jede se kao da je svježe. To je ona razlika od bakalara, koji je uvijek malo žilav, ističe Svemir Meić-Sidić iz Jezera, otok Murter.

Ali konzerviranjem ribe po starinski - malo se tko još bavi. Nažalost! Nekoć je sušena riba bila potreba. Jedino se tako mogla skladištiti. Danas je ona, a bakalar osobito - vrhunska blagdanska delicija. Mirisna bomba za uvod u blagdane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!