Balet HNK-a Zagreb nominiran za nagrade 'Critic's Choice'

22.11.2018.

11:17

Autor: V.M./M.F.S./HRT

Takuya Sumitomo

Takuya Sumitomo

Foto: - / -

Dok se približava dodjela Nagrada hrvatskog glumišta, koju ćemo u subotu izravno prenositi na HRT2, na adresu zagrebačkog HNK-a stigle su još dvije nominacije - i to međunarodne, za nagradu 'Critic's Choice'.
Dok se približava dodjela Nagrada hrvatskog glumišta, koju ćemo u subotu izravno prenositi na HRT2, na adresu zagrebačkog HNK-a stigle su još dvije nominacije - i to međunarodne, za nagradu 'Critic's Choice'.

Za nagrade, koju dodjeljuje ugledni časopis za plesnu umjetnost Dance Europe, balet 'Smrt u Veneciji' nominiran je u čak dvije kategorije.

Više od sto godina prošlo je od objave romana 'Smrt u Veneciji' Thomasa Manna, začudnog djela o fascinaciji ostarjelog pisca prelijepim poljskim dječakom. Predložak je to koji zasigurno nije bilo lako postaviti kao baletnu predstavu, no Balet zagrebačkoga HNK-a ima prilično ambiciozan program.

Želio sam da se malo pomaknemo što se tiče odabira repertoara. Naravno da klasični balet mora ostati i biti postojan jer ipak smo mi središnja nacionalna kuća. Međutim, danas u Europi vrlo je traženo i od publike i od samih plesača i od relevantne struke da se kazališta okreću nekim novim, neuobičajenim naslovima,  objašnjava ravnatelj Baleta Leonard Jakovina.
Zagrebačko baletno ludilo Taktika je to koja donosi rezultate: balet 'Smrt u Veneciji' nominiran je za nagradu 'Critic's Choice' časopisa Dance Europe, i to u dvije kategorije - za najbolju baletnu premijeru i izvanrednu izvedbu muškog plesača.

Ovaj je balet vrlo emotivan, moram prikazati nijanse osjećaja samo glazbom i pokretom, i to publici koja je prilično daleko. To je naporno, ali istodobno za mene kao umjetnika vrlo izazovno,  kaže nominirani umjetnik, prvak Baleta HNK Zagreb, Takuya Sumitomo.

Cjelovečernji dramski balet protkan je rafiniranom glazbom Gustava Mahlera, a umijeće koreografkinje Valentine Turcu pokazalo nam je kompleksno emotivno putovanje.

Putovanje je to koje je u suradnji s Mariborskim baletom počelo u lipnju, a nastavlja se iduće godine: Ono što možemo najaviti je da će, kako sada stvari stoje, 'Smrt u Veneciji' sljedećeg proljeća gostovati u Boljšoj teatru u Sankt Peterburguotkriva intendantica HNKa- a Dubravka Vrgoč.

Neumorna potraga za idealom ljepote nastavlja se, a nama ostaje samo uživati u putovanju. Do onih rijetkih prigoda kada taj balet možemo vidjeti na daskama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!