14:51 / 20.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Banka humanog mlijeka

-

-

Foto: - / -

Prije godinu dana u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja.
Prije godinu dana u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja.

Unatoč izazovnim okolnostima radi kojih nekoliko mjeseci mlijeko nije moglo biti prikupljano od majki darivateljica uspješno je prikupljeno oko 300 litara darovanog majčinog mlijeka, a stotinjak djece dobilo je priliku za bolji početak života i manji rizik komplikacija povezanih s prijevremenim rođenjem.

O Banci humanog mlijeka te važnosti dojenja i darivanja viška mlijeka za djecu koja nemaju mogućnost biti uz majku ili ih majka iz neki drugih razloga ne može dojiti govorile su, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, doc. Branka Golubić Ćepulić, Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i voditeljica Banke humanog mlijeka i izv. prof. Anita Pavičić Bošnjak, Voditeljica Odjela za podršku dojenju koji djeluje unutar Banke humanog mlijeka.

- Majčino mlijeko neobično je važno za svako novorođenče, a posebno za prijevremeno rođenu djecu. Ono nije samo hrana nego je zapravo i lijek jer sadrži brojne zaštite tvari koje pomažu djeci u borbi protiv različitih infekcija, upala organizma te podižu njihov imunološki razvoj. Osim toga majčino mlijeko štiti i od imunološki posredovanih bolesti koje se javljaju u djece, primjerice različite alergijske bolesti kao što je astma, atopijski dermatitis. Štiti i od šećerne bolesti, pa ček i od leukemije… Važno je naglasiti da se pozitivan učinak vidi do odrasle dobi. Majčino mlijeko nije samo hrana i zaštita od infekcija, dojenjem se razvija emocionalni odnos između majke i djeteta što je pak bitno za pozitivan emocionalni razvoj djeteta – kazala je prof. Pavičić Bošnjak.

- Mlijeko u Banku mogu donirati žene koje imaju viška mlijeka, koje su zdrave i čija djeca normalno napreduju te tako pomoći normalni rast i razvoj djece koja nemaju priliku biti dojena mlijekom vlastite majke. – istaknula je doc. Golubić Ćepulić.Sve žene koje se prepoznaju kao donatorice samo se trebaju javiti u Banku koja onda organizira sve potrebno za prikupljanje mlijeka. Obavezno testiranje na zarazne bolesti obavlja se u kući darivateljice, dostavljaju se setovi za prikupljanje mlijeka te se mlijeko koje je darivateljica zamrznula u svom hladnjaku odvozi do skladišta Banke gdje se dalje čuva na temperaturi od -30°C te se pasterizira i mikrobiološki kontrolira. Kao darivateljice izuzetno su cijenjene majke nedonoščadi jer njihovo mlijeko sadrži više bjelančevina što je posebno bitno u prehrani ranije rođene djece. Jedino ograničenje za doniranje mlijeka je napredak vlastitoga djeteta – dokle ono napreduje kako treba, majka može donirati višak svojeg mlijeka u Banku.

Za korištenje darovanog mlijeka nema nikakvih kontraindikacija, no kako ga premalo nužan je medicinski probir pri odluci kojem djetetu je najpotrebnije i koje će imati najviše koristi od njega.

- Zato apeliramo da se svaka žena koje ima viška mlijeka javi u Banku – naglasila je doc. Golubić Ćepulić.

Procjenjuje se da je Hrvatskoj za najkritičniju djecu potrebno oko 100 litara mlijeka mjesečno odnosno oko 1000 litara godišnje. Trenutno u Banku ulazi/izlazi 40-ak litara mjesečno. Iz Banke se mlijeko izdaje zapravo na recept, isključivo za bolničke potrebe. Liječnik je taj koji procjenjuje kojem djetetu nije dostatno mlijeko vlastite majke i treba dodano humano mlijeko.

Ideja je da Banka bude nacionalna i da se iz Zagreba pokriju potrebe svih intenzivnih jedinica u Hrvatskoj. Ostvarena je suradnja s Osijekom, na putu je suradnja sa Splitom, a očekuje se i suradnja s Rijekom.

Na početku pandemiju kovida u Hrvatskoj Banka je bila zatvorena jer se nije znalo kako virus utječe na mlijeko. A kako se danas zna da se virus uništava pasterizacijom i kako nema dokazanog prijenosa virus s majke na dijete, banka nastavlja svoj rad bez obzira na trenutne visoke brojke.

Više informacija o Banci humanog mlijeka koja je smještena u Klinici za ženske bolesti i porode (Petrova 13, Zagreb), potražite na mrežnoj stranici KBC Zagreb www.kbc-zagreb.hr/banka-humanog-mlijeka, a zainteresirane darivateljice mogu se javiti porukom na banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr ili telefonski na +385 1 4604 715.

Majke koje imaju bilo kakve poteškoće pri dojenju mogu potražiti stručnu pomoć u Ambulanti za medicinu dojenja koja djeluje pri Banci humanog mlijeka, slanjem poruke na medicina.dojenja@kbc-zagreb.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!