11:28 / 11.12.2020.

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Barčot: Duboke opekline treba liječiti godinama

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Barčot je naglasio kako multidisciplinarni tim i njihovi vanjski suradnici su prema jednoj opsežnoj anketi od Svjetske zdravstvene organizacije koja je provedena prije nekoliko godina, stavljeni na drugo mjesto po kvaliteti liječenja opeklina u Europi.
U Hrvatskoj se godišnje više oko tri tisuće djece i mladih liječi od opeklinskih ozljeda i njihovih posljedica. U prosjeku četiri djeteta godišnje smrtno stradaju od posljedica zadobivenih opeklina, a jedanaest ih ima tešku tjelesnu ozljedu. Mala su djeca posebno podložna opeklinskim ozljedama. Kako bi se spriječile takve stvari provodi se akcija čiji je ovogodišnji moto "Oprez, vruće", kojim se želi ukazati na široki spektar opasnosti koje mogu prouzročiti opeklinske ozljede, a prvenstveno uključuju djecu i mlade do 18 godina života.

Voditelj jedinice objedinjenog hitnog prijema u Klaićevoj i specijalist dječje kirurgije prim. Zoran Barčot kazao je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kako tradicija liječenja opeklina u dječjoj bolnici u Klaićevoj potječe unazad sedamdeset godina kada je ta bolnica i osnovana. Naglasio je da Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju traumatologiju koji je smješten u Klaićevoj godišnje zaprimi oko 250 djece sa svježim opeklinama i s posljedicama opeklina koje stručni tim uspješno riješi.

Barčot je naglasio kako multidisciplinarni tim i njihovi vanjski suradnici su prema jednoj opsežnoj anketi od Svjetske zdravstvene organizacije koja je provedena prije nekoliko godina, stavljeni na drugo mjesto po kvaliteti liječenja opeklina u Europi.

Dodao je kako svaki mjesec zaprime jedno dijete s teškim opeklinama koje sežu i iznad 40 posto površine tijela. Rekao je kako takvi pacijenti u prvom mahu izlaze iz klinike kao invalidne osobe, ali u kasnijim mjesecima ili godinama kroz plastično-korektivne zahvate te posljedice se mogu ublažiti. Specijalist dječje kirurgije prim. Zoran Barčot je kazao kako nije samo stvar estetike i funkcije već se javlja i stresni poremećaj ne samo djeteta već i njegove uže obitelji.

Barčot: Paziti pri kupnji i uporabi pirotehnike

Poručio je kako je uz pomoć njemačke udruge "Paulinchen" 7. prosinca proglašen Svjetski dan svjesnosti o opeklinama u dječjoj dobi. Ta njemačka udruga unazad deset godina od osnutka ukazuje na opasnosti od toplinskih ozljeda i njihovu prevenciju te s roditeljima komunicira mogućnosti liječenja i rehabilitacije.

Barčot je rekao kako treba paziti pri kupnji i uporabi pirotehnike. Kazao je ako do opekline i dođe, najbolje je na opeklinu prvo staviti hladnu vodu do 15 minuta koja ne smije biti hladnija od 20 stupnjeva, te opeklinu sterilno zamotati i uputiti se u najbližu liječničku ordinaciju, a ako je moguće najbolje je otići odmah kirurgu. Naglasio je kako je najveća greška kada ljudi na opeklinu ne stave ništa.

- Površinska opeklina će zarasti ako na nju staviti bilo što, ali duboke opekline zahtijevaju liječničku pomoć i liječenje, poručio je.

Naglasio je kako vreli napitci mogu prouzročiti opekline trećeg stupnja s trajnim ožiljcima posebno kod djece do pete godine života i to najčešće u kuhinjskom prostoru. Dugotrajno oštećenje osjetljive dječje kože nastaje već kod temperature tekućine od 52°C.

Voditelj jedinice objedinjenog hitnog prijema u Klaićevoj i specijalist dječje kirurgije prim. Zoran Barčot kazao je kao Klaićeva bolnica ima organiziran Covid odjel, te da sustav u bolnici funkcionira samo smanjenim kapacitetom.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje:
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!