Barijere na koje nailaze slijepe i slabovidne osobe

20.04.2019.

17:25

Autor: HRT

default error photo
Prema izvještajima Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj je 18 tisuća slijepih i slabovidnih osoba.
Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost, a u Hrvatskoj je prema nekim podacima, slijepo oko 5.800 osoba. Slijepe se osobe susreću s brojnim poteškoćama, od infrastrukturnih do onih obrazovnih. Kakve su barijere na koje nailaze slijepe i slabovidne osobe, otkrivaju Ivana Vinko te Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb.

Prema izvještajima Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj je 18 tisuća slijepih i slabovidnih osoba.

- Moj dan se ne razlikuje od vašeg ili bilo čijeg. To što ja ne vidim ne znači da ja radim nešto drugačije. Ustanem se i idem na posao, poslije posla ili nekakva kava ili druženje ili neke moje slobodne aktivnosti. Ništa drugačije. Kuham kad stignem, perem čistim, peglam, i tak to, kaže Ivana Vinko.

- Mlade osobe s oštećenjem vida imaju iste probleme kao i druge mlade osobe u Republici Hrvatskoj vezane uz nedostatke u obrazovnom sustavu. Najvažnije za svaku mladu slijepu osobu je da se zaposli, da pronađe svoje mjesto na tržištu rada. To zna biti ponekad vrlo teško, ističe izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković.

Osim toga, slijepe osobe susreću se s infrastrukturalnim poteškoćama, neprilagođenosti javnog prijevoza ili javnih površina njihovim potrebama i uvjetima kretanja. No problemi koje ističu u Udruzi slijepih Zagreb vezani su uz obrazovni sustav.

- Ako vam stručnjak za rad sa slijepom djecom dođe jednom mjesečno na školu, to je definitivno premalo. Zatim, nastavnici u školi koji rade s takvim djetetom moraju biti dovoljno educirani, moraju poznavati Brailleovo pismo. Ne može se dogoditi, što se nažalost događa, da slijepo dijete završi školu, a da ne nauči Brailleovo pismo, ističe Tomašković.

Slijepe osobe moraju biti obrazovane vrlo kvalitetno, osposobljene i rehabilitirane kako bi mogle na tržištu rada konkurirati svojim kolegama koji vide, pojašnjava nam direktor udruge Tomašković.

Nekada su se slijepe osobe puno više morale oslanjati na pomoć osoba koje vide, no danas imaju mogućnosti biti puno samostalniji.

- Dosta je sad lakše jer je tehnologija, na mobitelu imam aplikaciju s kojom uslikam pa mi kaže boju ili novčanice pa mi kaže koliko je to. Ne moram ovisiti o tome hoće me netko prevariti u dućanu ili neće, makar to ne rade, ali na primjer ako neku majicu uzmem mogu znati odmah koje je boje to prije 10-15 godina nisam znala, morala sam nekoga pitati, kaže Ivana Vinko.

Udruga slijepih Zagreb uz aktivnosti poput organizacije druženja, izleta i drugih aktivnosti aktivno se zalaže za prilagođavanje interneta slijepim osobama. Cilj je što više omogućiti slijepim osobama jednake mogućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!