15:40 / 08.06.2020.

Autor: Ljiljana Saucha/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Beethovenova 'Peta' uz kadrove potresa u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je koncert Zagrebačkih solista za obnovu Zagreba i očuvanje njegove kulturne baštine.
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je koncert Zagrebačkih solista za obnovu Zagreba i očuvanje njegove kulturne baštine.

Beethovenova 5. simfonija simbol je čovjekova herojstva pod udarcima života, a u atriju potresom oštećene palače HAZU izveli su je Zagrebački solisti. Bila je to obrada za gudače što ju je, posebno za ansambl, napisao njihov koncertni majstor Sreten Krstić.

- Ja sam izabrao to djelo, kao jedno od njegovih možda najpoznatijih, a u ovom slučaju se jako dobro uklapa, čini mi se, ovako sudbinski, kako jest. Nadamo se da ćemo imati pozitivnu sudbinu i da će nam sudbina se nasmiješiti i ubuduće, rekao je Krstić.

Uz svojevrsnu posvetu velikom skladatelju i 250. obljetnici njegova rođenja, ovaj je koncert ukazao na potrebu očuvanja vrijedne sakralne, kulturno-povijesne i arhitektonske baštine Zagreba stradale u potresu.

- Započinjemo ono što treba Zagrebu, a to je pomoć - i to što više i što više, da se kultura, koja je ovdje dosegnuta na jednom zavidnom nivou, a značajno oštećena ili uništena, krene obnavljati. Ovo je memento, kulturni vapaj, poručio je predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!