Beroš: Hrvatska je najuspješnija članica Eurotransplanta

26.05.2022.

10:28

Autor: M.Š./HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

- Danas Hrvatska uživa status najuspješnije članice Eurotransplanta i jedna je od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, govoreći o Nacionalnom danu darivanja i presađivanja organa i tkiva, a koji je danas 26. svibnja. 

- Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva prigoda je zahvaliti svim darivateljima, kao i našim transplantacijskim i koordinacijskim timovima koji su svojom stručnošću, organizacijskim modelom i entuzijazmom pozicionirali Hrvatsku kao najuspješniju članicu Eurotransplanta i jednu od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, izjavio je ministar Beroš naglašavajući uspostavu programa transplantacije pluća u 2021. godini koji je posebno znakovit u kontekstu pandemije i zahvaljujući kojemu se povećala dostupnost i kvaliteta transplantacijskih usluga za hrvatske pacijente s indikacijom za ovu metodu liječenja.

Godinu dana od pokretanja spomenutog programa u KBC-u Zagreb, uspješno je izvršeno 12 transplantacija pluća hrvatskim primateljima, a u pandemijskoj 2021. godini ukupno je izvršeno 268 transplantacija solidnih organa, od toga 124 bubrega, 34 srca, 9 pluća, 104 jetre te su izvršene 3 kombinirane transplantacije jetra-bubreg i 6 transplantacija bubreg-gušterača. Time je u proteklom izazovnom razdoblju nacionalni transplantacijski program dokazao zašto je Hrvatska jedna od najuspješnijih svjetskih zemalja u području darivanja i presađivanja organa.

- Uspostavljanjem transplantacije pluća kompletiran je biserni niz hrvatskih transplantacijskih programa. To je rezultat desetljeća predanog rada i učenja, a istodobno odraz timskog funkcioniranja te visoke kvalitete zdravstvenog sustava. Ponosni smo i zahvalni svima koji su stvarali program, a ponajviše našim pacijentima i svim velikim ljudima koji daruju da bi spasili drugi život, istaknuo je voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb i akademik Miroslav Samaržija.

Odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva da bi, samo godinu dana nakon toga, 2007. godine, Hrvatska postala punopravna članica Eurotransplanta – ugledne međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa između osam država Europske unije.

Nacionalni dan darivanja svake se godine obilježava nizom aktivnosti usmjerenih na informiranje javnosti o važnosti osobne odluke o darivanju organa i promicanjem kulture darivanja organa, tkiva i stanica kao i krvi. Više o rezultatima Nacionalnog transplantacijskog programa možete pronaći na poveznici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!