Besplatna kontrola madeža u Imotskom

04.06.2023.

07:05

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Besplatna kontrola madeža u Imotskom

Besplatna kontrola madeža u Imotskom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nije zdravo pretjerano izlaganje suncu. Među europskim zemljama Hrvatska je na vrlo visokom, četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma. Stručnjaci ističu da je rak kože, ako se otkrije na vrijeme, u 99% slučajeva izlječiv, zato su za svaku pohvalu i iznimno važne ciljane javnozdravstvene akcije. 

Za besplatne preglede madeža u Imotskom ogroman red. Umjesto predviđena dva, na terenu su čak četiri dermatologa. 

- Ove godine smo bili u Pazinu, u Gospiću, Ličko-senjska županija uopće nema niti jednog dermatologa na cijelom svom području, kao niti jedan hrvatski otok osim Lošinja. To je ono što nas brine i ove godine smo odlučili posvetiti akcije našim građanima koji žive u takvim, rekla bih, dermatološki zapuštenim sredinama, rekla je akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i glavna organizatorica akcije.

Pregled besplatan i bez uputnice

Za pregled bi svi trebali putovati do Splita, ovako će sve obaviti bez čekanja i uputnice, i besplatno.

- Imam veliki od rođenja, evo 70 godina, ali sve je u redu, došla sam samo radi kontrole, kazala je Mila Matković. 

- Imam jedno ružno iskustvo u obitelji, brat mi je zbog takvih stvari otišao, pa evo idemo pogledati kad je već tu na usluzi, kazao je Josip Zdilar. 

- Ne sumnjam ni na što nego to pozdravljam, smatram to jednom dobrom stvari. Mislim da svatko od nas mora voditi računa o zdravlju, a pogotovo o stanju svoje kože s obzirom na to da je ljeto, komentirala je Nada Meter. 

15 minuta dovoljno da se otkriju sumnjivi madeži

Petnaest minuta po pacijentu dovoljno je da se otkriju madeži sa sumnjivim promjenama, na žalost uvijek se nađe i melanoma i karcinoma kože.

- Kako sam dolazio na kontrolu, doktorica mi je rekla da pratim promjene i kad sam primijetio promjenu jer mi je počeo sočiti madež na lijevoj strani ispod oka i tada sam došao kod nje, ona me odmah uputila kod prof. Vadića koji me nakon par dana operirao. Sada nakon dva melanoma sam zdrav čovjek, kazao je Ante Cvitanović.

Šjor Ante je imao sreću da mu je bolest otkrivena na vrijeme, to i jest cilj ove akcije, kao i edukacija o pravilnoj zaštiti od sunca.

- Dvadeset godina smo na terenu, do sad smo pregledali oko 60 tisuća građana kroz javnozdravstvene aktivnosti, a evo sprema se nacionalni program prevencije ranog otkrivanja melanoma jer on je jedan od najzloćudnijih tumora uopće u ljudi, s vrlo visokim biološkim potencijalom za metastaze i to je ono što nas brine. U Hrvatskoj još uvijek 30% ljudi umire od melanoma od onih koji su novootkriveni, objasnila je Šitum.

Nakon Imotskog, dermatolozi idu put Vukovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!