"Bez ove hrpe lijekova ja ne bih mogla disati"

05.05.2020.

20:27

Autor: Martina Klaić, Zrinka Perić/Dnevnik/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Ančica Jakšić Horvat mjesečno je i po 15 puta imala teške napade
Posebno oprezne u ovo doba pandemije moraju biti osobe s kroničnim bolestima, poput astmatičara, jer bi se kod njih zaraza koronavirusom mogla pretvoriti u vrlo težak oblik bolesti. Od astme u Hrvatskoj boluje oko 220 tisuća ljudi, većinom djece, a pravilno liječenje život im može učiniti posve normalnim.

- Bez ove hrpe lijekova ja ne bih mogla disati, kaže Ančica Jakšić Horvat za HRT-ov Dnevnik.

22 godine tako. Mjesečno je i po 15 puta imala teške napade.

- Ne možete gutati, pričati, guši vas, ostajete bez daha, imate osjećaj da ćete... Teško, priča Ančica.

Imate osjećaj da nećete preživjeti? - pitamo.

- Da.


Upravo zbog nedostatka zraka astmatičari su nerijetko i anksiozni.

- Gotovo 30-40% osoba s astmom ima i neki prateći anksiozni poremećaj. "Bojim se izaći van ako je malo vlažno", ili "bojim se vidjeti nečijeg kućnog ljubimca jer to zna izazvati astmatične simptome", ili "ne želim se izlagati nikakvom naporu zato da bih prevenirao". I tu onda osoba malo po malo donosi odluke koje zapravo kradu kvalitetu života, kaže dr. sc. Latinka Basara, psihologinja Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

A kvaliteta života uz pridržavanje svih preporuka može biti vrlo dobra.

- Oni moraju mijenjati svoje životne navike, i prehrambene, i pojačati fizičku aktivnost, pravilno uzimati inhalacijsku terapiju i zapravo će na taj način jako dobro kontrolirati svoju bolest, prepoznat će pogoršanja i znati kako si sami pomoći u svojoj bolesti, objašnjava prim. dr. Tajana Jalušić Glunčić, voditeljica plućne rehabilitacije Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Pomoć mora uvijek biti pri ruci. Dok priroda cvate - astmatičari pate. Bolest je to koja je u polovini slučajeva povezana s alergijom. Epidemija izazvana koronavirusom pojačala je strah.

- Šest tjedana nisam izašla iz kuće, kaže Ančica.

Jer opreza nikad dosta. 

- Nažalost, ako dobiju infekciju, kao što bilo koja druga osoba može dobiti u ovo vrijeme pandemije, onda postoji mogućnost da će dobiti teži oblik bolesti, ističe prof. dr. sc. Sanja Popović-Grle, pneumoftiziolog u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Astma, što je to? - priručnik je u kojem oboljeli mogu pronaći sve odgovore. Jer znati sve o bolesti - najbolji je put za kvalitetan život.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!