14:49 / 25.05.2019.

Autor: HRT

Bicikliranjem do zdravlja

-

-

Foto: - / -

Bicikliranje se kategorizira kao kardio vježba pa uz aktivnosti poput trčanja smatra se jednom od najboljih metoda za gubitak kilograma.
Svi se posebno veselimo sunčanim danima koji su ovoga proljeća, doduše iznimno rijetki. Posebice zaljubljenici u bicikliranje – aerobnu vježbu koja ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Iako se kod nas bicikl kao prijevozno sredstvo koristi nedovoljno, možda ćemo Vas potaknuti i na nešto drugačiju alternativu dolaska na posao. Bicikl je ujedno efikasno prijevozno sredstvo i alat za sport i rekreaciju. Bicikliranje jedna je od aktivnosti koja osim rekreacije pruža i blagodati boravka u prirodi na svježem zraku. Kategorizira se kao kardio vježba pa uz aktivnosti poput trčanja smatra se jednom od najboljih metoda za gubitak kilograma.

- Poznato je da su to sportovi u kojima se najbolje mršavi iz razloga što se vozite, možete voziti od nekakve kraće dionice, pola satne, pa sve do nekakvih 3, 4, 5 sati, praktički cijeli vikend odraditi na biciklu u nekom vašem ritmu ili u nekakvoj zoni. Postoje zone srca i recimo kad vozite u nekakvoj zoni srca od maksimalno broj otkucaja 60% je idealna zona upravo za otapanje potkožnog masnog tkiva - objašnjava trener biciklizma profesor kineziologinja Jurica Galić.

Mnogi oblici ponavljajućih vježbi mogu prouzročiti štetu zglobovima. Međutim, vožnja bicikla čini upravo suprotno. Biciklizam je štoviše dobar za prevenciju i rehabilitaciju ozljeda koljena.

Jedan je od onih sportova koji vam uđu pod kožu. Uvjerava nas u to Tomislav Gregurić koji je nakon dugo vremena ne bavljenja sportom dobio na poklon bicikl, počeo biciklirati i tako shvatio da je to odličan način za upoznati prirodu, nove ljude i samoga sebe.

- Na početku sam sretan, onda dok shvatim da sam otišao na neko preveliko brdo onda sam tužan, onda sam ljut na sebe, paa dok dođem na prekrasan vidikovac gdje sam opet sretan. Onda sam još sretniji dok se spuštam i emocije su svakakve, ali na kraju dana sam uvijek zadovoljan jer sam odradio dobar trening ili dobru vožnju - ispričao je Tomislav.

Biciklizam je, kaže, promijenio njegov život. Osim što je izgubio na kilaži, smanjio mu se kolesterol, razbistrio je glavu po mnogim pitanjima te postao i društveno angažiran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!