15:45 / 18.01.2019.

Autor: L.Š./E.L.S./HRT

Biciklom kroz 4 države

-

-

Foto: - / -

Projekt je vrijedan više od 3 milijuna eura, a provodit će se tijekom sljedeće dvije godine.
U informativno edukativnom centru - hostelu Dravska priča u Noskovcima održana je radionica o razvoju cikloturizma na području Virovitičko-podravske županije. Predstavljen je projekt u koji su uz Hrvatsku uključene još četiri susjedne zemlje, a cilj mu je razvoj biciklističkih ruta.

Više od 500 kilometara biciklističkih staza u Virovitičko-podravskoj županij ucrtano je na biciklističku rutu EuroVelo 13. Ona prolazi pograničnim područjem zemalja koje je u doba socijalizma dijelila željezna zavjesa. Prije dvije godine započela je izgradnja dijela trase koji nedostaje od susjednoga mađarskoga grada Barča do mjesta Dravatamaši, dok se na hrvatskoj strani nadopunjuju turistički sadržaji u Kuriji Janković u Kapela Dvoru.

- Gosti posjećuju zapravo jedno prekogranično područje i nezamjenjivo je iskustvo tijekom jednog svog izleta ili programa posjetiti dvije zemlje, doživjeti dvije kulture, dva jezika, dvije tradicije, kaže Josip Mikolčić, zamjenik direktora TZ Virovitičko-podravske županije.

Na sve se nadovezuje novi projekt Amazon of Europe Bike Trail, a provodi ga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom. Žele razviti cikloturizam u zaštićenom području Rezervata biosfere Mura - Drava- Dunav, pa će izgraditi odmorište za bicikliste u Terezinom Polju, te dodatno opremiti još četiri postojeća. Partneri iz 5 zemalja zajednički će razviti novu biciklističku platformu.

- Na njoj će posjetitelji ovih naših zaštićenih područja uz ove tri rijeke moći dobiti sve informacije o označenim biciklističkim rutama, o njihovoj težini, karakteristikama, moći će dobiti informacije gdje je smješteno koje odmorište, objašnjava Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ.

Projekt je vrijedan više od 3 milijuna eura, a provodit će se tijekom sljedeće dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!