07:00 / 01.05.2021.

Autor: Ante Raić/I.H./Županijska panorama/IMS/HRT

Biciklom po Balkanu

Biciklom po Balkanu

Biciklom po Balkanu

Foto: Županijska panorama / HRT

Višemjesečno putovanje biciklom nedosanjani je san mnogih avanturista. Nakon što je prije dvije godine vozio od Zagreba do Helsinkija, junak našeg sljedećeg priloga sprema se za jedno takvo putovanje po jugu Europe - i to sam.

Ivan Milun obavlja posljednje pripreme za put. Sva potrebna oprema poslagana je na krevetu, kako nešto važno ne bi zaboravio. 


- Znalo mi se dogodit da na putu završim bez pribora za krpanje ili nečeg drugog, ali uvijek netko naiđe. Poanta ovakvog putovanja i je da si izložen, da si u potrebi, rekao je. 


Prije dvije godine krenuo je na sjever, te preko Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Litve, Letonije i Estonije stigao čak do Finske. 


- Sada ću dnevno voziti 50-100 km, po iskustvu, to je neki optimum što se tiče umora i onoga što stigneš vidjeti. Ovaj put ima oko 4.000 km, tako da ću raditi oko 1.000 km mjesečno. Nemam neki specifičan plan, nemam rezervacija, nemam ništa nigdje dogovoreno, dodao je.

Ovaj će put na jug, preko Crne Gore, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije do Grčke. Zatim brodom u Tursku, te preko Bugarske, Rumunjske i Srbije natrag u Zagreb. I to sve - u doba pandemije. U pripremama za ovaj put pomogao mu je i posao, s obzirom na to da radi kao dostavljač na biciklu, na kojem prijeđe 70-ak kilometara dnevno. 


Premda uobičajenih putnih troškova poput onih za gorivo ili prijevozne karte nema, za ostale potrebe ovaj putnik planira do 150 kuna dnevno, ili za stotinjak dana puta - oko 15 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!