Blagdanska depresija i pretjerana očekivanja

18.12.2020.

20:58

Autor: Zdrav život//D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Kako umanjiti stres i provesti ove blagdane u pozitivnom naboju, odgovaraju stručnjaci.
Iako bi blagdani trebali biti vrijeme uživanja, vrijeme rezervirano za naše bližnje, često sa sobom nose prevelike obveze, očekivanja od nas samih i drugih, nagomilani stres i promjene raspoloženja. A tome možemo pridodati i virus koji mijenja naše navike. Kako umanjiti stres i provesti ove blagdane u pozitivnom naboju, odgovore smo potražili kod stručnjaka.

➡️ Blagdanski stres - Ne mora sve biti savršeno
➡️ Nedjeljom u dva: Depresija

Kraj prosinca mnogi s nestrpljenjem čekaju, i osim što je mjesec darivanja, slovi i za jednog od najljepših u godini. Međutim, ove godine se čini kako je blagdanski ugođaj, pozitivno raspoloženje teže postići nego ikada prije.

- Svi božićni blagdani nose sa sobom neka svoja očekivanja. Možda vezano uz Božić imamo veća očekivanja nego za druge blagdane i težimo da to sve bude idealno, savršeno - kao neki prošli Božić ili još bolji od toga. Međutim, treba biti realan u cijeloj toj situaciji, pogotovo sada, uz epidemiološke okolnosti. Jednostavno, teško je očekivati nešto idealno, treba biti što više realističan, savjetuje doc. Vjekoslav Peitl, specijalist psihijatrije.

Druga strana blagdana

- Ljudi koji su po prirodi introvertirani, neće im teško pasti ova situacija. Drukčije je s ljudima koji jako vole druženja, koje lako ponese blagdanski duh i koji su jako ovisni o vanjskim  okolnostima. Njima bi moglo biti teže. Ne smijemo zaboraviti ni ljude koji imaju financijske probleme, koji su ostali bez posla, koji su zabrinuti za zdravlje ili su bolesni. Na njih neće djelovati blagdanski duh, dodaje izv. prof. Anamarija Bogović Dijaković, klinička psihologinja.

Sami i usamljeni

Kao ni na one osobe koje su usamljene, možda u procesu žalovanja zbog gubitka bliskog člana obitelji i prijatelja, što svakako može pobuditi osjećaj straha, tjeskobe, pritiska. Možda mi nemamo čalnvae obitelji kojima ćemo se posvetiti, dodaje Vjekoslav Peitl, ali postoje drugi ljudi, susjedi, prijatelji i različite zajednice, društvene, religijske ili slično... Dodaje kako se ne mora čekati da oni dođu k nama, treba ih potražiti. U ovim okolnostima, možemo se za komunikaciju poslužiti online platformama, napominje.

Kraj godine svojevrsni deadline"

Puno osoba kraj godine doživljava kao razdoblje u kojem mora rješiti sve nagomilane obveze i završiti sve u roku. Tu su i brojne obveze – kupovanje poklona, uređenje doma, pripremanje blagdanskog objeda, što svakako može izazvati dodatni stres i prevelika očekivanja.

- Kažu istraživanja da zapravo i pretjerano kupovanje izaziva neka negativna emocionalna stanja. Prema jednom istraživanju - dosada, depresivnost, frustracija i usamljenost su zapravo čimbenici koji prethode impulzivnoj, pretjeranoj kupovini, ali isto tako i slijede tu ekscesivnu, pretjeranu kupovinu. Onda čekamo račune i mislimo koliko smo zapravo potrošili, kaže Anamarija Bogović Dijaković.

Radost kao imperativ

Pozitivan emotivni naboj i radost ne bi trebali biti imperativi jer i to može izazvati dodatan stres. Većinu zahvati blagdanski duh radosti i sreće, no u redu je biti i tjeskoban, ljut, nezadovoljan, jer životni problemi ostaju i tijekom blagdana. Važno se umjeriti na ljude i stvari koje su osobama važne, postaviti realne ciljeve i okvire.

Doc. Vjekoslav Peitl savjetuje da prihvatimo sami sebe, svoje emocije kako bi ih mogli izreći. Jako je bitno da se, kaže - otvoriti i potražiti pomoć od bližnjih. A u situacijama u kojima to ne možemo, postoji i opcija potražiti pomoć. "Moramo biti realistični, biti zahvalni na stvarima koje su dobre i ne fokusirati se samo na loše. Takav stav vodi idejama beznađa, poručuje Peitl.

Izgubljeni u poklonima

Postoje mogućnosti da se osoba izgubi u blagdanskom šarenilu, utrci za kupnjom što ljepših ukrasa i poklona, površnim druženjima. I pritom se izgubi bit blagdana, napominje Bogović Dijaković. Došašće obilježava ljubav, radost, nada, mir, okrenutost sebi i bližnjima i može se dogoditi da mi to zanemarimo, dodaje i naglašava kako u svemu treba naglasak staviti na - umjerenost. Upravo je ovo prilika da se okrenemo istinskim blagdanskim vrijednostima.

"Napravimo nešto lijepo za sebe, ali i druge"

- Da negdje nađemo mir u sebi samima, da smo u skladu sa sobom i sa drugim ljudima, da se okrenemo bliskim osobama, da možda popravimo neki odnos, da nazovemo osobu koju smo na neki način zaboravili, da napravimo nešto lijepo za sebe i da ne zaboravimo napraviti nešto lijepo za drugoga. Činjenje dobrih stvari, pomaganje drugima izaziva pozitivne emocije, zaključuje prof. Anamarija Bogović Dijaković.

Iako nas sve ova situacija ograničava, možemo je pretvoriti u neke nove mogućnosti i izazove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!