Detoksikacija nije dijeta, 2 kg viška nisu problem

15.01.2022.

13:30

Autor: Zdrav život/HRT

Detokskacija, ilustracija

Detokskacija, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Mnogima je jedna od novogodišnjih odluka riješiti se nakupljenih neželjenih kilograma. Preporučljivo je tada rasteretiti organizam opterećen toksinima iz kalorične hrane i pića.

Slastice, francuska salata, razna pečenja i pokoja čaša pića više nego obično – teško je odoljeti uživanju u blagdanskim delicijama. No, Božić je prošao, a nakon obilja hrane,vjerojatno smo nakupili i pokoji kilogram viška.

- Nakon blagdana svi smo malo teži nego što smo bili dan prije, ili ako smo se vagali na Badnjak, ali taj porast na tjelesnoj masi ili strašan broj na vagi ne znači nužno da je u tih nekoliko dana obilnih obroka porasla količina masnog tkiva u našem organizmu. Većinom se taj veći broj odnosi na vodu koja se vezala na šećere koje smo dodatne unijeli i dodatnu količinu soli koju smo unijeli, kaže Tamara Ciko, mag.nutr. Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba.

Dobiti nakon blagdana do 2 kilograma, nije zabrinjavajuće. Ipak, organizam je opterećen toksinima od kalorične hrane i preporučljivo ga je rasteretiti i osloboditi. Posebice onim osobama koje se osjećaju umorno, imaju manjak koncentracije i probleme s probavom i kožom.

Ako se osoba i odluči na restriktivnu detoksikaciju, ona ne smije trajati duže od nekoliko dana. Prednost treba dati uravnoteženoj prehrani i laganijim namirnicama.

- Zapravo treba krenuti na laganije obroke koji su bogati svježim voćem i povrćem, dakle izbaciti suhomesnate proizvode, alkohol, slastice, deserte, znači takve namirnice, a prednost-  dati kuhanoj ribi, juhama, varivima, svježim nekakvim salatama, biljnim čajevima, cijeđenim sokovima…, kaže Jelena Margetić Bošković, mag.nutr. Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba.

Uzimanje tekućine i hidratacija, od velike su važnosti za dobar rad crijeva, zdraviju kožu i regeneraciju organizma.

- Prednost dati vodi, nezaslađenim sokovima kao što su prirodni sokovi od voća i povrća, raznim čajevima kao što su zeleni, čaj od đumbira, maslačka, metvice zašto ne. Ograničiti potpuno unos pića koji sadrže dodani šećer, ističe Tamara Ciko

Naše tijelo ima svoj sustav eliminacije štetnih produkata i hrane i vanjskih čimbenika. Tu veliku ulogu imaju jetra i crijeva kojima detoksikacija pomaže u održavanju ravnoteže organizma. No valja napomenuti kako detoksikacija nije dijeta i da se ne preporučuje njena dugotrajna primjena.

Detoksikacija donosi brojne pozitivne rezultate, od uklanjanja nadutosti, ublažavanja bolesti, obnavljanja crijevne flore pa do boljeg raspoloženja. Ona podrazumijeva i fizičku aktivnost, a u ovo doba virusne pandemije i hladnijih dana, za jačanje imunitete preporučljivo je konzumirati i zdrave, sezonske namirnice.

Valja imati na umu kako je čišćenje organizma samo opcija – rješenje se krije u umjerenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!