"Bodljikavi dani" u Žminju

03.10.2021.

08:54

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Izložba kaktusa

Izložba kaktusa

Foto: HTV / HRT

Bodljikavi ili mesnati, izdržljivi su i dobro podnose sušu. Njihovoj porodici pripada 176 priznatih rodova s više od 2 tisuće 200 vrsta. Riječ je o kaktusima odnosno sukulentima. Ljubitelji tih biljaka svoje su najljepše primjerke izložili na "Bodljikavim danima" u Žminju.

S velikim divljenjem Sonja Rauch promatra kaktuse. Izložila je samo dio svoje bogate kolekcije.

- Oni imaju tako neobične i čudne oblike da je mene to privuklo, i boje i nijanse i to me privuklo. Oni koji cvjetaju daju prekrasne cvjetove, kaže Sonja iz Pule.

Jedan po jedan i skupila je brojne primjerke 150 vrsta. Strast je to koju dijele svi zaljubljenici u kaktuse, pa i Loredana Konović. Njezin je brazilski ljepotan, notokaktus magnjificus, kao što mu i sam naziv kaže, proglašen najljepšim kaktusom na izložbi.

- Meni su svi dragi. Ne mogu reći ovaj mi je ljepši, ovaj mi je najljepši, meni su svi dragi i svih njegujem sa iznimnom ljubavlju, kaže Loredana iz Rovinja.

Ta je ljubav potaknula Zdenku Jakus da u svom mjestu prije gotovo desetljeća organizira izložbu kaktusa i sukulenata. Od tada se ljubitelji ovih biljaka redovito sastaju i s ponosom pokazuju svoje najljepše primjerke.

- Gdje god bih bila bez katusa se nisam vraćala kući. A sad im treba puno ljubavi dati i pažnje, da nije jako sunce, kaže začetnica izložbe kaktusa Zdenka Jakus.

Na žminjskim Bodljikavim danima izloženo je više od 250 lončanica i oko 200 vrsta kaktusa i sukulenata.

- Napomenuo bih da kaktus i sukulent nisu obične bljke i za njihov uzgoj treba ljubav. Bez ljubavi nećete nikada uspijeti, rekao je član ocjenjivačkog žirija Vlado Bazikić.

Ovim ljepotanima toga zasigurno ne nedostaje. Svaki primjerak svjedoči da im njihovi vlasnici posvećuju višegodišnju ljubav i njegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!