07:46 / 03.03.2021.

Autor: Zdrav život/HRT/D.M.

Bolna peta kod djece, što treba znati

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Lokomotorni sustav, posebice stopala, podnose najveće napore prilikom kretanja, trčanja i bavljenja sportom. U vrijeme rasta i razvoja stopalo djeteta doživljava niz anatomskih i fizioloških promjena. Stoga je vrlo važno da u tom periodu dijete nauči pravilno hodati i trčati kako bi se spriječio nastanak ozljeda i boli.

Liječnici ističu da djecu ne smijemo promatrati kao odrasle ljude u malom, već kao individue sa svojim specifičnim anatomskim i fiziološkim osobinama. Tako se treba odnositi i prema dječjem stopalu, kao vrlo važnoj i složenoj anatomskoj cjelini.

- Dječje stopalo se razlikuje od odraslog prije svega veličinom. Ali se razlikuje i građom i sastavom. Nemojmo zaboraviti da pogotovo u male djece kosti imaju jako puno hrskavice, daleko više hrskavice nego kod odraslih. Kako dijete raste pod utjecajem hormona rasta, pod utjecajem hoda, stopalo se povećava i većina te hrskavice se polako pretvara u kost, kaže prof. dr. sc. Tomislav Đapić s Odjela za dječju ortopediju KBC Zagreb.

Tomislav Đapić

Tomislav Đapić

Foto: HTV / HRT

U tom intenzivnom procesu rasta, djeca vrlo često opterećuju stopala fizičkom aktivnošću – baveći se različitim sportovima. To može izazvati i bolna stanja, koja su potpuno očekivana, normalna te spontano prolaze.

Prof. Đapić upozorava i na tzv. bolnu petu u djece. Puno češća je u djece sportaša, koja intenzivno treniraju četiri do pet puta tjedno. Dođe do poremećaja sazrijevanja jednog dijela pete - petne kape. Međutim to boli dvije do tri godine i spontano prođe bez ikakvih posljedica, dodaje.

Patološki hod, široka normala odstupanja

Tijekom razvoja dijete može imati i određena odstupanja od normalnog anatomskog i fiziološkog stanja, ali sve je to normalno i uskladit će se završetkom rasta.

- Svaka dob ima svoj karakterističan način hodanja, kretanja. Pubertet je doba diskoordinacije, jer djeca vrlo često naglo narastu. Jednostavno, središnji živčani sustav ne prati dovoljno brzi rast. Međutim, sve to polako sjedne na svoje mjesto. Mi zapravo nemamo definiciju pravilnog hoda i pravilnog trčanja. Postoji patološki hod, hod koji nije normalan, ali imamo široku normalu odstupanja, dodaje prof. Đapić.

Stručnjaci savjetuju da je za dijete dobro bavljenje bazičnim sportovima, prije početka bavljenja loptačkim ili kontaktnim sportovima. U tom će se periodu u najvećoj mjeri korigirati odstupanja, poručuje i Damir Bošnjak, viši atletski trener. Smatra kako bi djeca najprije trebala naučiti metodiku kretanja koja podrazumijeva vježbe trčanja, trčanja unaprijed i unatrag te bočnog trčanja.

- Kad dijete savlada osnovne motoričke informacije, dodaje Bošnjak, tijelo se adaptira, onda se ti pokreti mogu raditi ubrzano bez velike mogućnosti povrede. Također, trebalo bi savladati najprije 'bazične sportove', plivanje, atletiku i neke elemente gimnastike. Potom se može ići u bilo koji sport.

Primjenjujući ova pravila, djeca će postići bolju koordinaciju pokreta te pravilnije hodati i trčati. Osim toga, smanjit će se i eventualna bol koja je u tom periodu rasta i razvoja normalna, ali i koja može dijete odvratiti od bavljenja sportom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!