Bosiljka zagovara prirodni porod, evo i zašto

18.12.2020.

12:56

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Regina Zunanović/HRT/D.D.

default error photo
U 2020. godini zbog koronavirusa mnogo je toga stalo, ali rađanje djece nije.
Mnogo je toga u 2020. godini zbog koronavirusa stalo, ali rađanje djece nije. Dok su pregledi trudnica sve rjeđi, a telefonski razgovori sve češći, trudnički tečajevi preselili su se na internet. 

- Rodila sam u 5. mjesecu tako da meni ova godina nije tako loša kao što je možda svima ostalima. Nakon dva sina rodila sam kćer i sada smo u kompletu! - šali se mama Ivana Bota.

Bosiljka Bulović iz Splita, umirovljena viša medicinska sestra, primalja i voditeljica udruge Beba Eva, posvetila se učenju trudnica prirodnom i bezbolnom porodu smatrajući da je takav porod, iako mnogima zvuči nemoguć, itekako moguć.

- Zalažem se za prirodan porod jer je trudnoća normalno stanje pa tako i porod treba biti sa što manje straha, muke i stresa. Bezbolan porod dožive žene koje dođu u rađaonicu u posljednji trenutak bez da se medicina previše upliće u sam proces poroda, kaže Bulović za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska. 

Kaže da je današnja praksa, nažalost, drugačija.

- Danas kod žena vlada nevjerojatan strah od poroda što utječe na kvalitetu samog poroda, pa čak i dojenja. Prisutno je i mnogo poroda carskim rezom i to u dogovoru s liječnikom na zahtjev, a to ujedno znači i da dijete kao ni majka nisu hormonalno spremni za susret jedno s drugim, dodaje.

Savjetuje da bi, ako žena već mora na carski rez, to onda trebalo odraditi na sam dan poroda zbog razine hormona u organizmu.

- Prvi udah bebe je najvažniji. Treba samo pustiti vrijeme da sve dođe prirodno, kaže Bosiljka.

Mnoge trudnica koje su prošle Bosiljkin tečaj svoje odlično iskustvo bezbolnog prirodnog poroda rado su podijelile na YouTube kanalu Klub trudnica beba Eva.

Kod Bosiljke trudnice mogu doći na individualne edukacije, a poštivajući sve epidemiološke uvjete, ona također dolazi na njihove adrese. Prije nekoliko godina izdala je i četiri vrlo korisna DVD-a koji su, kaže, prava Biblija za sve nove mame. Bosiljka Bulović čitav je život primalja. Nakon umirovljenja osnovala je udrugu klub trudnica Beba Eva koju je nazvala po svojoj unuci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!