Botoksom ili operacijom protiv migrene

27.03.2022.

16:05

Autor: Marisabel Majić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Botoksom ili operacijom protiv migrene

Botoksom ili operacijom protiv migrene

Foto: HTV / HRT

Pogađa svaku sedmu osobu, a u Hrvatskoj od nje - pretpostavlja se - boluje oko 400 tisuća ljudi. Migrena - neurološka i još nedovoljno poznata bolest itekako može otežati svakodnevni život. Kako bi se senzibiliziralo javnost o tom problemu - u Zagrebu je održano trosatno događanje u svrhu informiranja građana o prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života osoba - s tom bolešću.

Gospođa Gordana boluje od migrene od petnaeste godine.

- Nekad se dosta teško nosim s migrenom. Dosta su česte, uhvati me dvaput tjedno i ako ne popijem na vrijeme tabletu koja je propisana od neurologa onda često završim na injekcijama, kaže Gordana. 

Dodaje i da bi se podvrgnula i operaciji ako bi joj to pomoglo. A nedavno se migrena počela liječiti operacijom, ali i botoksom.

- Botoks je lijek koji smanjuje, normalizira živce koji su u migreni upaljeni. Nešto novo je uopće u svijetu, kirurgija migrene. Riječ je o minimalno invanzivim operacija kojima otpuštamo živce, rekao je Boris Filipović, plastični kirurg glave i vrata.

Oboljeli velik problem vide u tome što se njihova bolest ne shvaća ozbiljno.

Udruga migrena Hrvatska želi osvjestiti građane da migrena nije samo obična glavobolja nego ozbiljna bolest. Od nje u Hrvatskoj boluje 400 tisuća ljudi, a u svijetu svaka 7 osoba.

Simptomi migrene u pravilu traju od 4 do 72 sata, a nuspojave su povraćanje te osjetljivost na svjetlost i zvukove.

- Kada se govori o postotku u odnosu muškaraca i žena. Tri puta češće oboljevaju žene zbog pretpostavke znanstvenika da je migrena povezana s hormonima, rekla je Krunčica Renić, predsjednica Udruge migrena Hrvatska.

Nažalost, još nije poznato zašto migrena nastaje ni kako je pravilno liječiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!