Bračna terapija u Ludoj kući

02.11.2020.

09:51

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Unesite novu, svježu energiju u brak, postignite sklad i sreću... Uz malo terapije svi će problemi nestati, ili se tako samo čini u novoj predstavi Lude kuće 'Bračna terapija'.
Kazalište Luda kuća premijerno je predstavilo komad 'Bračna terapija' prema tekstu austrijskog pisca Daniela Glattauera, u režiji i adaptaciji Tanje Ribič, koja se našla i u jednoj od uloga, dok ostali dio glumačke ekipe čine Vedran Mlikota, te Saša Buneta i Janko Popović Volarić u alternaciji.

Unesite novu, svježu energiju u brak, postignite sklad i sreću... Uz malo terapije svi će problemi nestati, ili se tako samo čini u novoj predstavi Lude kuće ‘Bračna terapija’, jer kad na vrata terapeuta pokuca bračni par, problemima nema kraja.

- Svi smo žrtve ako je nesporazum u pitanju, a najčešći problem je to da se ne razumiju. Ima tu dosta istine i iznenađenja, čak i stručnjaci koji su gledali, psihijatri, kažu da je briljantno napisan tekst i da je vrlo iskren prema zanatu. Sve je onako kako se stvarno događa, ističe Tanja Ribič.

Saša Buneta, pak, napominje da on ne bi baš rekao da je pacijent: Ja sam možda samo jedan čovjek s problemom u braku, to je velika razlika. Ja uvijek volim nekako svoje uloge braniti, pa ću tako i ovu ulogu svog Tonija braniti, jer mislim da je on samo jedna mala žrtva frustrirane žene u braku, zaključuje Buneta.

Terapija je rijetko ovako zabavna i učinkovita, a kako i ne bi kad je terapeut Vedran Mlikota.

- Mi se ismijavamo nekim situacijama koje u privatnom životu doživljavaju bračni partneri, i koje baš i nisu tako smiješne, nego su to vrlo ozbiljne situacije, komentira Mlikota.

Kako se ističe u najavi, nastala prema tekstu 'Die Wunderubüng' koji je oduševio kazališnu publiku širom svijeta na četrdesetak različitih jezika, 'Bračna terapija' je predstava u kojoj se možemo nasmijati sebi, svom partneru, ili jednostavno saznati sve što smo uvijek htjeli znati o svojem braku, a nismo imali hrabrosti pitati.

- Svjedoci smo rata bračnih veterana koji ne biraju sredstva kada je u pitanju borba za istinu, koja nije samo jedna. Jasno je samo to da postoje dva pola koja se teško razumiju, ali beskrajno privlače. Dvije jureće planete koje terapeut pokušava postaviti u istu orbitu. Terapija još nikada nije bila tako luda i zabavna, no je li i učinkovita? Vrijedi provjeriti, stoji u najavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!