Brak nakon dolaska djeteta

04.11.2021.

20:21

Autor: Kod nas doma/HTV

O braku nakon dolaska djeteta govorilo se u emisiji Kod nas doma

O braku nakon dolaska djeteta govorilo se u emisiji Kod nas doma

Foto: Kod nas doma / HRT

Emisiji Kod nas doma javio se jedan gledatelj koji je nakon dugogodišnje veze ušao u brak sa ženom koju voli. Prije nešto više od godinu dana dobili su dijete. Međutim, problem je nastao kada se žena u potpunosti posvetila djetetu, a njega zanemarila.


Događa li se to često i zašto se uopće dogodilo, na to pitanje odgovorila je u emisiji psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić.

Dolaskom bebe u obitelj život se promijeni za 180 stupnjeva, a to malo biće postane centar svijeta. No, nerijetko roditeljstvo donese i promjene u odnos i intimnost partnera koje ne treba zanemariti. Psihologinja Barolin Belić kaže kako su takve situacije česte jer je iskustvo trudnoće i poroda kroz koje žena prolazi nemjerljivo s bilo kakvim prijašnjim iskustvom.

- To potpuno preuzme ženu i zaista je moguće da se ona toliko posveti bebi i svoje tijelo doživi u funkciji svog djeteta da ne može vidjeti ništa izvan toga, objašnjava.

Ističe kako je važno da partneri imaju povjerenja jedno u drugo, te da mogu razgovarati i izreći kako se osjećaju.

- Nikako ne smiju predbacivati jedno drugome jer će to samo izazvati još veći otpor i otuđenje. Za prvi korak se mogu povezati utroje, izmjenjivati tu ljubav utroje i onda kroz povezanost kao obitelj polako doći od toga da se vrati intimnost, kaže i dodaje kako istraživanja pokazuju da roditelji male djece imaju puno manji broj seksualnih odnosa nego roditelji starije djece.

Žene kroz trudnoću, porod i postporođajno doba prolaze kroz velike hormonalne, emocionalne i fizičke promjene, te im je iznimno bitna i potrebna podrška partnera.

- Jako je važno informirati se što će se dogoditi sa ženinim tijelom, sa hormonima, što će se dogoditi kad žena rodi, koliko vremena i koje sve promjene mora proći njeno tijelo nakon poroda da bi se ona vratila na ono prije i mogla imati seksualne odnose. Važno je još u trudnoći razgovarati i o tome da će biti grčića, plakanja, buđenja i da će oboje biti jako umorni – ako je žena 24/7 doma s bebom onda će ona biti još umornija – i o svim obavezama koje čekaju roditelje, ističe Barolin Belić.

U cijelom tom procesu žene često sebe ne doživljavaju poželjnima, te ponekad moraju ponovno izgraditi želju za bliskošću kako bi cijela situacija funkcionirala.

- To je veliki izazov, žene su mi znale reći da su svoje tijelo doživljavale kao kolijevku. Nakon poroda tijelo je bila jedina hrana za bebu, i dokle god žena doji to je onda jedna poseban situacija. Dosta njih primjećuje da imaju smanjenu seksualnu želju dok doje jer je to sve povezano s hormonima i važno je znati da je to sad tako i da će to proći. Doći će vrijeme kad će se hormoni vratiti na staro, beba će biti samostalnija i žena će imati priliku ponovno doživljavati sebe kao senzualnu ženu, a ne samo kao mamu, zaključuje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!