Brazil: 'Cjepni gurmani' u lovu na pravo cjepivo

03.09.2021.

09:27

Autor: Hina/AFP/V.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Andriano.cz / Shutterstock

Razgovarate li u zadnje vrijeme o tomu što je novo 'gurmansko' u Brazilu, čini se da nećete raspravljati o francuskom siru, jer je svima jedino na umu - Pfizerovo cjepivo. Za sve one u lovu na najbolje cjepivo već je skovan i naziv - cjepni sladokusci.


Mnogi Brazilci ne žale truda u nastojanju da se dokopaju Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa, a na društvenim je mrežama mnoštvo skupina na kojima tisuće dijele informacije o tomu koje je cjepivo taj dan u ponudi u nekom centru za cijepljenje i koliko su dugački redovi.


Informacije se osvježavaju cijeli dan u realnom vremenu. A kad se proširi riječ o tomu da je negdje stigla nova pošiljka Pfizera, članovi kao da pomahnitaju.


Cjepni sladokusci nastoje izbjeći cjepiva AstraZenece i kineskog Sinovaca, premda se upravo ona najviše nude u brazilskome programu cijepljenja. Naime, te dvije kompanije imaju svoje pogone za proizvodnju cjepiva u Brazilu.


- Zašto bih uzela CoronaVac (naziv za kinesko cjepivo) ako mogu dobiti Pfizer, kaže jedna od 'lovkinja', Maria da Silva.


U društvenoj grupi čija je članica tvrde da svi trebaju imati pravo odlučiti koje cjepivo žele. Istodobno brazilski zdravstveni dužnosnici pozivaju javnost da se cijepi dostupnim cjepivima jer će to ubrzati pad broja zaraženih u zemlji.


- Ako ste cjepni gurman, znači da još uvijek niste shvatili što je posrijedi, kaže infektologinja Luana Araujo. Dodaje da bi takvi trebali obratiti pozornost na broje zaraženih, "vratiti se u red i cijepiti se" ponuđenim cjepivom.


U Brazilu je cijepljena tek četvrtina stanovništva. Umrlih od koronavirusa gotovo je 600.000, po čemu je zemlja druga u svijetu iza Sjedinjenih Država.


Vlasti strahuju da će se kampanja cijepljenja dodatno usporiti budu li ljudi prihvaćali cjepivo samo jednog proizvođača. Oni koji se uspiju dokopati Pfizera ne štede zahvale.


- Hvala svima na pomoći danas. Zaštita, zdravlje i mir svima, napisao je nedavno jedan svježe cijepljeni korisnik 'gurmanske' skupine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!