'Brodolomke': alkoholizam kao okvir ženske krhkosti

25.09.2018.

12:32

Autor: V.M./HRT

Ecija Ojdanić

Ecija Ojdanić

Foto: - / -

Nova premijera Kazališta Moruzgva i Ludens teatra, nastala prema tekstu glumice Ane Harmander Maras, na dirljiv i tragikomičan način otvara niz važnih pitanja vezanih za položaj žena u društvu.
Nova premijera Kazališta Moruzgva i Ludens teatra, nastala prema tekstu glumice Ane Harmander Maras, na dirljiv i tragikomičan način otvara niz važnih pitanja vezanih za položaj žena u društvu.

Autorski projekt nastao je prema ideji i predlošku Ane Harmander Maras, a radi se o koprodukciji kazališta Moruzgva i Ludens Teatra. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dramaturginja je Ana Tonković Dolenčić, a svečane praizvedbe najavljene su za četvrtak, 27. rujna, u Ludens teatru u Koprivnici te u nedjelju, 30. rujna, na zagrebačkoj Sceni Vidra.

U 'Brodolomkama' nastupaju snažna umjetnička imena poput Anite Matić Delić, Darie Lorenci Flatz, Sanje Milardović, Ecije Ojdanić i Luke Petrušića.

Prema riječima autorice Ane Maras Harmander, 'Brodolomke' su dirljiva, tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu: Iako različitih životnih priča, sudbina ih poveže na najneobičniji način. Stvaraju se novi životni obrasci kroz učenje o sebi, dok ih sve povezuje ovisnost - ovisnost kao odgovor na život, kao posljedica puta kojeg su odabrale,  napominje autorica teksta.

Predstava 'Brodolomke' nije samo priča o alkoholizmu, ističe autorica komada Ana Maras Harmander dodajući da je to tek okvir kojim je istaknuta ljudska, odnosno ženska krhkost: Hana, Beba, Dinka i Mateja četiri su posve različite žene, a svaka je na svoj način primorana suočiti se s istim problemom, alkoholom. Terapija plesom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik Željko povezat će te živote u statistički gotovo nemoguću kombinaciju.

Zanimljivo je da je komad odabran na natječaju za novi dramski tekst koji su Kazalište Moruzgva i Ludens teatar raspisali prošle godine: Zajednički cilj oba kazališta bio je pružiti priliku novim autorima i predstaviti ih javnosti te pokazati publici komad koji će ih nasmijati, ali i potaknuti na razmišljanje te pozitivne promjene u društvu u kojem živimo,  poručuje iz kazališta.

Svečana premijera 'Brodolomki' održat će se u Splitu 17. studenog te time će biti otvoren 'Mjesec Moruzgve u Dalmaciji', a uoči praizvedbi u Zagrebu i Koprivnici u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su glumica Ecija Ojdanić, redatelj Krešimir Dolenčić i dramaturginja Ana Tonković Dolenčić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!