Bruno Šimleša: Nije poanta biti sretan 24 sata

19.01.2021.

19:06

Autor: M.M./U svom filmu/HRT

default error photo
Koliko možemo sami, ali i zašto je u izazovnim vremenima važna međusobna podrška.
Nije poanta da budemo 24 sata sretni, to nije niti moguće. Kada ste tužni trebate biti tužni i trebate plakati. To je u redu i to je ljudski. To ne znači da niste jaki ili niste duhovno razvijeni to znači da ste ljudi. Svaka emocija je tu s razlogom i trebamo ju prihvatiti, izraziti i vidjeti što nam govori o nama. Emocije su najizravniji prijatelji osobnog rasta, rekao je Bruno Šimleša gostujući u emisiji "U svom filmu".

Sociolog, pisac i terapeut Bruno Šimleša rodio se 16. veljače 1979. godine u Bjelovaru. Kao mali imao je nezgodan oblik trombocitopenije i dosta vremena proveo je na dječjoj onkologiji, te vjeruje da ga je upravo to pripremilo da se angažira i pomaže ljudima koji boluju od teških bolesti. 

- U tome sam jer mislim da mogu pomoći. Ne miješam se u medicinski dio liječenja, ali tijelo ima puno veću šansu za pobjedu kada je psiha osnažena. Treba promijeniti paradigmu - u zdravom tijelu zdrav duhu. Da, treba se brinuti o svom tijelu, treba se zdravo hraniti i redovito vježbati, ali treba se brinuti za zdrave emocije, zdrave misli i zdrave odnose jer to utječe na psihu, a onda i na odnose, i tu ja pokušavam pomoći, rekao je Šimleša.

Istaknuo je da do prije nekoliko godina nije o tome govorio u javnosti jer je to nešto intimno i sveto.

- To je bilo nešto između mene i tih žene i njihovih obitelji. Ali onda se dogodilo da me jedna od žena kojoj sam pomagao 'cinkala' udruzi 'Sve za nju' i onda sam dobio njihovu godišnju nagradu i tako je saznao dio javnosti, rekao je.

Pomoć za Banovinu

Bruno je od prvog dana potresa koji je zadesio Banovinu tamo i pomaže ljudima na mnogo načina.

- Osjećao sam potrebu uključiti se odmah nakon prvog potresa u ponedjeljak jer ne radi se o najbogatijem dijelu Hrvatske i znao sam da im treba sva pomoć ovoga svijeta. Upoznao sam se gospođom Brankom, dogradonačelnicom Gline i  pokrenuli smo već u utorak ujutro malu humanitarnu akciju da kupimo peći za grijanje, frižidere, pompe za bunare bilo što što im može olakšati život i onda se dogodio utorak i onaj najveći potres i neke kuće za koje smo kupili stvari su sravnjene. Tada je svima postalo jasno da će trebati enormno više pomoći i odmah istog dana smo se organizirali i već u srijedu poslali konvoj sa 15-ak kombija, rekao je.

Istaknuo je kako ljudima na potresom pogođenom području treba da ih netko sasluša, da te emocije koje imaju, jesu li u strahu, tužni, zabrinuti..., da ih primimo, prepoznamo i da budemo uz njih i da ako treba riješiti još neki praktični problem da ga riješimo.

- Kada pomognete njihovoj kući i njihovim životinjama puno ste im pomogli. Njima ne treba tjedan dana u Novalji ili Zadru, njima treba da ostanu na svome i da koliko god humaniji uvjeti mogu biti da im to osiguramo, rekao je Bruno.

Sreća

Na pitanje može li čovjek bez posla, u ovrhama i kreditima bit sretan, rekao je da prvenstveno moraju biti zadovoljene naše primarne egzistencijalne potrebe, te da prema nekim istraživanjima količina materijalnih dobara ne utječe na osjećaj sreće. 

- Sretan si onoliko koliko je razlika između onoga što imaš i onoga što želiš imati. 

Osvrnuo se i na prošlu 2020. godinu.

- 2020. nas je propisno išamarala. U psihološkom smislu to je izazov koji do sada nismo imali. Cijele godine traje svjetska kriza na medicinskom, psihološkom i ekonomskom nivou. Ogroman je izazov za sve i treba jasno reći ljudima da je u redu da nisu redu. Najveći problem je ta neizvjesnost, ali emocionalni kapital je ono što će nas izvući, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!