Čak dvjestotinjak puta dnevno čujemo - laž

15.07.2021.

09:56

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Kolaži o laži"

"Kolaži o laži"

Foto: Eclectica / HRT

Jeste li znali da, statistički gledano, čovjek tijekom jednog sata pet puta izgovori neistinu, a dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta čujemo neistinu. Te i ostale zanimljivosti u 6 epizoda otkriva i objašnjava novi HRT-ov dokumentarni serijal "Kolaži o laži" .

Autori serijala su Nebojša Slijepčević i Judita Gamulin, a možete ga gledati na našem Prvom programu od 25. srpnja.


- Pokušali smo napraviti niz eksperimenata u kojima na jedan zabavan način pokušavamo naučiti ljude da prepoznaju laž i instinu i uspiju razaznati strategije ljudi koji nas pokušavaju zlonamjerno manipulirati kako bi nas prevarili, istaknuo je redatelj Nebojša Slijepčević.


Redateljica Judita Gamulin dodala je da serijalom propituju ideju o tomu da svi mi na društvenim mrežama gradimo neizbježno lažne identitete.


- Zato smo angažirali „influensericu“ Ellu Dvornik koja je dobila zadatak da od jednog zagrebačkog umirovljenika napravi „influensera“. Rezultat koji je postigla je poprilično zastrašujući, priznaje Gamulin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!