16:14 / 17.05.2019.

Autor: Vida Peterlik/I.H./HRT

Candida – skriveni uzrok brojnih infekcija

-

-

Foto: - / -

Candida može biti opasna ako uđe u krvotok i uzrokuje opće stanje. Od candidijaze su naročito ugrožene osobe sa oslabljenim imunitetom.
Candida je gljivica koja se nalazi u našim tijelima, no kada počne prekomjerno rasti, javljaju se i problemi. Glavobolje, zadah iz usta, žudnja za hranom bogatim šećerima, sve su to simptomi koji mogu ukazivati na njen prekomjerni rast.

- Candida je u sprezi s normalnim bakterijama, zapravo zaštitnim bakterijama koje isto tako žive na našoj koži i na našim sluznicama. Kada dođe do poremećaja zapravo tih zaštitnih bakterija, onda Candida raste u prevelikom broju. Tada može uzrokovati određene simptome i to nazivamo zapravo infekcijom Candide, kazala je Vesna Gall, spec. ginekologije i opstetricije.

Kada je riječ o vaginalnoj infekciji, Candida u rodnicu vjerojatno dospije iz debeloga crijeva. Ne razvije uvijek upalu, nego se to dogodi u situacijama kada je okoliš u rodnici oštećen.

Candidijaza je autoinfekcija, ona se ne smatra spolno prenosivom bolesti. Partnera koji nema simptome nije potrebno liječiti. Ipak, moguć je prijenos na zdravu osobu - spolnog partnera tijekom spolnog odnosa, iako to nije često. Zapravo je riječ o vrlo čestom stanju.

Candida može biti opasna ako uđe u krvotok i uzrokuje opće stanje. Od candidijaze su naročito ugrožene osobe sa oslabljenim imunitetom bilo da se radi o urođenom oslabljenom imunitetu ili stečenom. Upala se u ranim fazama može liječiti samo probioticima, a kod razvijene upale se uvode antimikotici čija primjena može biti lokalna ili opća.

Prevencija uključuje pamučno donje rublje, pamuku slične higijenske uloške, što manju upotrebu alkalnih sapuna i izbjegavanje antibiotika. U slučaju da posumnjate u neke od navedenih simptoma, najbolje je da se obratite svom ginekologu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!