Čari Biokova - dan s penjačima

31.03.2021.

07:00

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/B.A./HRT

Biokovo

Biokovo

Foto: Dnevnik / HRT

Iako smo zakoračili u proljeće, vrhovi Biokova još su pod snijegom pa se izletnicima ne preporučuje da idu onamo. No na južnoj strani sasvim drukčija slika - sve je puno penjača. Naša je splitska ekipa s njima provela dan na penjalištu Smokvina iznad Baške Vode.

Penjači kao laste. Veliko jato na koje smo naišli biokovski je vjesnik proljeća.


- Mi smo u Splitu i Dalmaciji nekako blagoslovljeni prirodom, doslovce na svakom kantunu nam je neka stina koja jedva čeka da se pojavimo tu, a i mi jedva čekamo, kaže Miljenko Polić iz Sportsko-penjačkog kluba Mosor, Split.


Djece čudo! I nikome u ruci mobitel. A te male ruke - iznenađujuće jake. Glave još jače, mudro zbore što ih vuče gore:


- Neki smjer koji je malo teži i koji ima puno travajaca - hvatišta koja su dobra i koja imaju dobru rupu za ruku, kaže sedmogodišnja Kiara Duka.


Na sunčanoj smo strani planine, nedaleko od Basta, gdje je uz izvor Smokvena uređeno penjalište s čak 29 smjerova.


- Osim ovoga penjališta, Park prirode Bikovo je sredio i penjalište Brela, a sređen je i jako velik broj smjerova, pristup, penjači su napravili ovdje i tamo smjerove, tako da što se ovoga tiče, Biokovo je i za alpinizam i za sportsko penjanje idealna lokacija, poručuje Anamaria Marović iz Sportsko-penjačkoga kluba Marulianus, Split.

Da su neka druga vremena, bilo bi ovdje sve puno i stranaca jer stijenoljupci vole predsezonu. Ovako, na livadama samo domaća penjačka čerga.


- Mi imamo i dnevne dolaske - sjednu na autobus večer prije, rano dođu u Bašku Vodu i idu se penjati po Biokovu, iz Karlovca, Zagreba, Splita i dalje, kaže Ante Jurišić, direktor TZ-a Baška Voda.


- Jako je zanimljivo, daje nekakav adrenalin, družim se s prijateljima... Preporučujem i vama da možda probate ako želite, poziva nas 12-godišnji Duje Vidović.


Hvala, dijete drago, ipak ne. I s dekice na proplanku, dovoljno je čist zrak i lijep pogled.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!