12:45 / 11.01.2018.

Autor: Zdrav život

Celijakija – bolest s tisuću lica

-

-

Foto: - / -

Gluten se ne može unijeti kroz kožu, kozmetika ne sadrži gluten, i nedostatak glutena u hrani nije nedostatak za organizam.
Najčešća kronična gastroenterološka bolest je celijakija. O ovoj se bolesti s tisuću lica malo govori i malo zna. Od nje pate ljudi čiji organizam ne podnosi gluten, a zbog dvosmislenih simptoma, mnogi oboljeli ne znaju da imaju celijakiju.

Celijakiju zovu i kameleonskom bolesti, dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva, otežane probave i uzrokuje brojne druge bolesti, najčešće zato što mnogi simptomi celijakije ukazuju na druge bolesti.

Po riječima predsjednice Hrvatskog društva za celijakiju Ružice Lah, celijakiju bi trebalo tražiti kod osoba koji imaju simptome koje godinama liječe, a liječenje ne daje rezultate. Kao što su slabokrivnosti, teške glavobolje, recimo mlade žene koje nema razloga da ne mogu zanijeti, osobe koje imaju tegoba sa krvožilnim sustavom.

Kronični proljev, bolovi ili nadutost u trbuhu, gubitak apetita, slabokrvnost,umor, tegobe psihičke naravi, pa čak i bolesti kože - sve su to znakovi koji mogu ukazivati na celijakiju. Uz to, ova bolest je i genetski predisponirana, a pospješuje ju povećan unos namirnica koje sadrđe gluten.

Ako postoji sumnja na celijakiju, potrebno je potražiti pomoć liječnika. Kako ističe gospođa Lah, pretrage na celijakiju trebale bi se obavljati i zbog brojnih navedenih simptoma. Prvi korak je postavljanje dijagnoze.

Može se raditi brzi test iz kapljice krvi iz prsta kao test probira za celijakiju. Mi u Celiko centru radimo taj test uz sveukupno savjetovanje, izdvajamo simptome, radimo pismo za liječnika gdje tumačimo zašto bi trebalo napraviti pretrage, objašnjava Ružica Lah.

Ako je test negativan na celijakiju, traže se dodatne krvne pretrage te gastroenterolog radi pretragu sluznice tankog crijeva.

Liječenje je doživotno i podrazumijeva striktnu bezglutensku prehranu. Za pripremanje hrane ne smije se koristiti brašno žitarica niti konzumirati proizvodi koji ih sadrže.

Važna napomena: proizvodi koji ne sadrže gluten, označeni su simbolom prekriženog klasa. Riža, što je jedan od dijetetskih zabluda, ne sadrži gluten. Gluten se također ne može unijeti kroz kožu, kozmetika ne sadrži gluten, i nedostatak glutena u hrani nije nedostatak za organizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!