Nove planinarske karte za Moslavačku goru, Papuk i Bilogoru

07:00 / 09.04.2022.

Autor: Sani Lukić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Aktivni turizam

Aktivni turizam

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bjelovarsko-bilogorska županija dobila je četiri planinarske karte. Tako se želi potaknuti aktivni turizam i privući goste, ljubitelje prirode. Zbog raznolikosti područja, uz kartu cijele županije, izrađene su i one za Moslavačku goru, Papuk i Bilogoru.


Ne samo planinari već i drugi gosti, izletnici i ljubitelji prirode sada mogu, prateći karte, upoznati i neke, za njih dosad, skrivene kutke županije. 

- To su planinarske staze koje su obilježene i koje se održavaju od strane planinarskih društava s našeg područja. Drago nam je što imamo ovakvu kartu i sigurni smo da će se koristiti. Već imamo povratne informacije da su zadovoljni s njihovim korištenjem, govori Anamarija Pađan, Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora, Bjelovar.

U izradi karata vrijednoj 80 tisuća kuna sudjelovale su sve lokalne turističke zajednice i planinarska društva. Njima se otkriva i raznolikost gorja Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Mi smo po tome opet jedinstveni u turističkom pogledu u Republici Hrvatskoj od Moslavine, Bilogore pa do Papuka. Karte, evo, po nekakvim informacijama koje sam ja dobio su jako dobro prihvaćene od strane struke, naglasio je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice BBŽ.

Na planinarskim kartama je ucrtano 80 kilometara registriranih puteva i još 20 kilometara puteva koji nisu službeno uvedeni.

- Na njima se nalaze podaci koji su vrlo vrijedni. Znači, to je za svaki planinarski put oznaka puta, broj puta, ali također i udaljenost u kilometrima i vremenu hodanja tako da si svatko može planirati koju rutu želi, koliku udaljenost može prijeći, govori Mladen Golubić, Hrvatsko planinarsko društvo Garjevica, Čazma.

Kako se čulo, i uz tehnologiju, mobitele i GPS sustave, ljudi i dalje vole imati karte u rukama, a posebice u šumovitim i planinskim područjima gdje katkad i nema signala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!