Čili, kurkuma, đumbir i crni papar - svijet indijske kuhinje

05.02.2021.

11:32

Autor: Kod nas doma/HTV

Svijet indijske kuhinje

Svijet indijske kuhinje

Foto: Kod nas doma / HRT

U današnjem brzom tempu života, vrlo je važno osvijestiti da ono što jedemo to i postajemo. To jako dobro znaju Indijci, pa to znanje primjenjuju i u svakodnevnoj prehrani.

Jedan od bitnih faktora svake kuhinje su začini, pa tako i indijske.

- Začini su izdanci prirode koje koristimo u jelima, a mogu doći od određenih dijelova biljaka – ploda, korijena, lista ili cvijeta, kaže  znalac Mario Meštrović i dodaje da je očuvanje začina prilično vezano za njihovu pripremu.

Neki od osnovnih začina indijske kuhinje su čili, kurkuma, đumbir i crni papar, koji su opće prihvaćeni i u ostalim kulturama. Međutim, veliki poznavatelji indijske kuhinje znat će da se ona sastoji od mnogo više zanimljivih začina.

- Ne bih s indijskom kuhinjom vezao zaljućenost, već bogatstvo okusa i strast za hranom, priča Meštrović.

Indijci su opće poznati kao jako duhovan narod i samim time u boljoj interakciji s prirodom. Upravo radi toga ljutu hranu ublažavaju umirujućim sastojcima, poput Lassi jogurta, koji su pogodni za probavu te time stvaraju balans u tijelu.

- Vrlo je važno osvijestiti da začini, osim što nam koriste za obogaćivanje hrane, isto tako nam koriste kao benefit našem zdravlju, zaključuje Meštrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!