U današnjem brzom tempu života, vrlo je važno osvijestiti da ono što jedemo to i postajemo. To jako dobro znaju Indijci, pa to znanje primjenjuju i u svakodnevnoj prehrani.
05.02.2021.
11:32
Autor: Kod nas doma/HTV
U današnjem brzom tempu života, vrlo je važno osvijestiti da ono što jedemo to i postajemo. To jako dobro znaju Indijci, pa to znanje primjenjuju i u svakodnevnoj prehrani.
Jedan od bitnih faktora svake kuhinje su začini, pa tako i indijske.
- Začini su izdanci prirode koje koristimo u jelima, a mogu doći od određenih dijelova biljaka – ploda, korijena, lista ili cvijeta, kaže znalac Mario Meštrović i dodaje da je očuvanje začina prilično vezano za njihovu pripremu.
Neki od osnovnih začina indijske kuhinje su čili, kurkuma, đumbir i crni papar, koji su opće prihvaćeni i u ostalim kulturama. Međutim, veliki poznavatelji indijske kuhinje znat će da se ona sastoji od mnogo više zanimljivih začina.
- Ne bih s indijskom kuhinjom vezao zaljućenost, već bogatstvo okusa i strast za hranom, priča Meštrović.
Indijci su opće poznati kao jako duhovan narod i samim time u boljoj interakciji s prirodom. Upravo radi toga ljutu hranu ublažavaju umirujućim sastojcima, poput Lassi jogurta, koji su pogodni za probavu te time stvaraju balans u tijelu.
- Vrlo je važno osvijestiti da začini, osim što nam koriste za obogaćivanje hrane, isto tako nam koriste kao benefit našem zdravlju, zaključuje Meštrović.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora