13:19 / 23.04.2018.

Autor: HRT

"Čisto podzemlje" - čišćenje krške jame od 40-ak metara zatrpane smećem

Foto: Zagrebački speleološki savez

Foto: Zagrebački speleološki savez

Foto: - / -

Što bacimo u naše ponore, prije ili kasnije, popit ćemo u čaši vode na vlastitom stolu, upozoravaju organizatori akcije čišćenja krške jame.

U sklopu projekta "Čisto podzemlje" u subotu, 5. svibnja, održat će se akcija čišćenja krške jame, duboke 40-ak metara, u neposrednoj blizini sela Špehari kod Generalskog Stola u Karlovačkoj županiji u kojoj će, uz Zagrebački speleološki savez, sudjelovati i Javna ustanova "Natura viva" za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije i Vatrogasna zajednica Karlovačke županije.

Iz Zagrebačkog speleološkog saveza su podsjetili kako je taj savez u posljednje tri godine organizirao deset akcija čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno 30-ak kubika otpada. Speleolozima su na terenu pomagale institucije i ustanove koje su problem zagađenja podzemlja prepoznale kao vlastiti. Ponajviše se to odnosi na manje gradove, općine i njihova komunalna poduzeća, javne ustanove za zaštitu prirode, a posebno javne vatrogasne postrojbe i protueksplozijsku postrojbu MUP-a jer se u jamama često nalaze minsko-eksplozivna sredstva, stoji u priopćenju.

"Čisto podzemlje" je volonterski projekt kojega je 2015. pokrenuo Zagrebački speleološki savez  u suradnji s 20-tak speleoloških udruga, a bavi se popularizacijom problema divljih deponija otpada u podzemlju. U hrvatskom kršu dosad je zabilježeno više od 700 ilegalnih odlagališta koja ugrožavaju georaznolikost, jedinstvenu faunu i važne zalihe podzemne pitke vode. Hrvatsko je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi. Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka voda ispire se preko otpada i prolazi do naših vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka, ističu speleolozi u priopćenju.

Iz Zagrebačkog speleološkog saveza naglašavaju kako su glavni uzroci zagađivanja podzemlja nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način, ali i nerazvijen i neučinkovit sustav gospodarenja otpadom. Voda u kršu kreće se brzo pa nema mogućnosti njenog pročišćavanja pa štetni sastojci mogu lako zagaditi vodocrpilišta i pitku vodu na većim područjima, ističu speleolozi. Temeljna poruka zagrebačkih speleologa i "Čistog podzemlja" je da se zaustavi zagađenje hrvatskih špilja i jama jer su one prirodna veza između površinskih i podzemnih voda.

Što bacimo u naše ponore, prije ili kasnije, popit ćemo u čaši vode na vlastitom stolu, upozoravaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!