Čitanjem do uključivog društva

23.12.2020.

14:40

Autor: Hina/V.M./HRT

default error photo
Ministarstvo kulture i medija objavilo je otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom 'Čitanjem do uključivog društva'. Rok za prijavu je 1. ožujka 2021.
Ministarstvo kulture i medija objavilo je u srijedu otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom Čitanjem do uključivog društva.

- Provedbom poziva doprinijet će se ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine za razdoblje do 2022. godine, navodi ministarstvo.

Poziv se, ističe, provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. 2020., a usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina - djece i mladih do 25 godina, osoba starijih od 54 godine, nezaposlenih, uključujući dugotrajno nezaposlene, osoba s invaliditetom te pripadnika romske i drugih nacionalnih manjina - kroz razvoj čitalačke pismenosti.

Ministarstvo napominje kako će se pozivom financirati aktivnosti pripreme i provedbe participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija za pripadnike ciljanih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

Podsjeća kako su prihvatljivi prijavitelji u skupini aktivnosti A narodne knjižnice, a u skupini aktivnosti B umjetničke organizacije, udruge koje djeluju u području kulture i umjetnosti, ustanove u kulturi i jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave.

Ukupna raspoloživa financijska sredstva u okviru ovog poziva na dostavu projektnih prijedloga iznose 41 milijun kuna.

Udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100 posto prihvatljivih troškova, od čega je 85 posto osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurati Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 1. ožujka 2021, a natječajna dokumentacija dostupna je na internetskim stranicama: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!