Cjepiva protiv koronavirusa slabije djeluju kod oboljelih od multiplog mijeloma

19.10.2021.

14:18

Autor: I.Z./HRT/Hina

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Kay Nietfeld / REUTERS

Poznato je da cjepiva protiv koronavirusa manje štite osobe s multiplim mijelomomi, poput bivšeg američkog državnog tajnika Colina Powella, koji je jučer preminuo od komplikacija izazvanih Covidom-19 unatoč cijepljenju.

Objavljivanje nove studije baca svjetlo na ranjivost pacijenata oboljelih od multiplog mijeloma na koronavirus.

Studija, koja će biti objavljena u Cancer Cellu, otkriva da ti pacijenti ne samo da proizvode manje neutralizirajućih antitijela kao odgovor na cjepiva, već imaju i slab odgovor T stanica imunosnog sustava.

Antitijela napadaju virus dok cirkulira u tijelu, T stanice napadaju zaražene stanice ili proizvode važne signale koji dovode do drugih imunih odgovora, ograničavajući širenje infekcije.

U istraživanju koje je obuhvatilo 44 pacijenta s multiplim mijelomom, koji su primili obje doze mRNA cjepiva Pfizer/BioNTech-a ili Moderne, oni s niskim ili nikakvim odgovorom antitijela na cjepivo također su imali malo ili nimalo T stanica koje bi mogle pomoći u zaštiti od teškog oblika Covida-19, navodi se u članku.

- Neočekivani nedostatak odgovora T stanica, zajedno s nedostatkom antitijela nakon cijepljenja protiv SARS-CoV-2, zabrinjava, rekao je voditelj studije dr. Samir Parekh s Medicinskog fakulteta Icahn na Mount Sinai u New Yorku.

Znanstvenici su rekli da to otkriće naglašava potrebu za krvnim pretragama za praćenje imunog odgovora tih pacijenata nakon cijepljenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!