14:11 / 11.06.2021.

Autor: Studio4/HRT/E.L.S.

Covid i životinje

Davorin Lukman

Davorin Lukman

Foto: Studio4 / HRT

O prijenosu Covida među životinjama, sa životinja na ljude i obrnuto govorio je u emisiji Studio 4 doktor veterine Davorin Lukman.

Lukman je sudjelovao u velikom projektu na europskoj razini, gdje im je cilj bio provjeriti postoji li mogućnost prijenosa s ljudi na životinja i obrnuto, vidjeti koja je uloga kućnih ljubimaca s epidemiološkog stajališta te provjeriti teze da su mačke podložniji od psi na infekciju.

- Obuhvatili smo 885 uzoraka u mačaka i nismo našli niti jedan pozitivan slučaj SARS-CoV-2 - izjavio je.

- Drugi je projekt rađen u Berlinu, ondje je bilo 2069 uzoraka, rezultat je fascinantan, jedna mačka je bila pozitivna, a niti jedan pas nije imao infekciju. Mačka je bila iz obitelji gdje su bili oboljeli - pojasnio je Lukman.

Općenito, napominje da su na svjetskoj razini dokazani pojedinačni slučajevi mogućnosti zaraženja mačke, ali nakon što su bili izolirani, nisu prenosili virus među svojom populacijom i nije dokazano i da mogu biti širitelji na ljude.

Naglasio je da je prvi put SARS-CoV-2 dokazan kod šišmiša potkovnjaka 2013. godine i toj informaciji se dugo nije pridavana pažnja dok se nije dogodila epidemija u Wuhanu. 

Bez obzira na sve informacije, savjetuje Lukman, moramo biti na oprezu kako bi kontrolirali situaciju. Kaže da je u tom cilju svakodnevno u kontaktu sa svojim europskim kolegama.

Vlasnicima kućnih ljubimaca savjetuje da moraju biti na oprezu sve dok postoji problem s pandemijom. Neophodnu informaciju i pomoć građani mogu dobiti, kaže u svakoj veterinarskoj klinici. Iako je uzimanje uzorka brisa neugodno, to se uspješno obavlja u veterinarskim klinikama, šalje se na analizu, a nalaz se dobiva brzo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!