18:04 / 21.01.2021.

Autor: Puls/HRT/D.D.

Čovjeku uvijek treba smijeha, veselja, radosti...

Foto: Puls/HRT

Foto: Puls/HRT

Foto: - / HRT

Pandemija nas je distancirala, a potresi uozbiljili. Kažu da smijeh liječi sve, no je li neprimjereno smijati se u vrijeme krize?
Ovo doba godine obično se smatra najdepresivnijim. Sad kad na to dodamo još pandemiju, koja nas je distancirala, pa potrese, koji su nas uozbiljili, komu ne treba emocionalna terapija. Je li to humor? Liječi li smijeh doista i je li neprimjereno smijati se u vrijeme krize?

➡️ Danas obilježavamo Međunarodni dan zagrljaja
➡️ Bruno Šimleša: Nije poanta biti sretan 24 sata
➡️ Zimska detoksikacija, koja je hrana najbolja

Književnik Miro Gavran smatra da je humor najpotrebniji u onim trenucima kada nam je najteže i tvrdi da je svako vrijeme dobro za humor, jer čovjeku uvijek treba smijeha, veselja i radosti.

- Kako sam pisao mnogo komedija kada sam s teatrom na turnejama mogao sam vidjeti da se najviše raduju oni ljudi kojima je najteže. Svi smo sad u toj situaciji i imamo potrebu da se malo rasteretimo od svega ovoga što nas okružuje, kaže književnik Miro Gavran.

- Sve dolazi od nas iznutra, koliko smo mi otvoreni prema humoru. Humor traži nekakvu širinu duše. Ne smiješ biti mrgud, šovinist, rasist, jer ako si na nekoj niskoj razini frekvencije nećeš biti otvoren i moći upit humor kako je autor možda to namijenio, objašnjava  karikaturist Nikola Plečko poznatiji kao Nik Titanik.

- Kad se nešto strašno dogodi onda bi čovjek najradije odrezao tu negativnu emociju. Ali naše emocije su kao u lepezi, međusobno spojene. Ako odrežemo plač, progutamo tugu, onda odrežemo i veselje, a ako se isplačemo nakon toga se i nasmijemo, kaže psihologinja Ljubica Uvodić Vranić.

Cijeli prilog možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!