13:45 / 21.02.2020.

Autor: HRT

CroHobice za palčiće

-

-

Foto: - / -

Pomoći prerano rođenoj djeci mogu svi koji znaju ili žele naučiti kukičati. Hobice ili hobotnice u nekim su zemljama već godinama odobreno medicinsko pomagalo za djecu u inkubatorima
Pomoći prerano rođenoj djeci mogu svi koji znaju ili žele naučiti kukičati. "Hobice" ili hobotnice u nekim su zemljama već godinama odobreno medicinsko pomagalo za djecu u inkubatorima. U Hrvatskoj su se počele uvoditi prije tri godine. Trenutačno ih upotrebljavaju u 24 bolnice.

Gospođa Nada počela je izrađivati "hobice" prije dvije godine. Do sada ih je napravila više od 400.

- Jako sam sretna što ih radim jer mislim da je svaka beba koja dobije hobotnicu sretnija i da se dobro i pozitivno osjeća, kao što se osjećamo mi koji radimo hobotnice, kaže Nada Bučar iz Zaboka.

Dokazano je da je novorođenčad s ovakvim hobotnicama u inkubatorima mirnija. Smiruju im se disanje i otkucaji srca, ne čupaju cjevčice za infuziju.

- Krakići ih podsjećaju na pupčanu vrpcu i djeluju smirujuće, objašnjava Diana Hršak, moderatorica grupe "CroHobice za palčiće" na Facebooku.

Godišnje se u Hrvatskoj prerano rodi oko 2500 beba. Za njih hobotnice redovito izrađuje stotinjak žena okupljenih u skupini "CroHobice za palčiće".

Gospođa Nada, osim što vrijedno kukiča, pokušava privući nove članove. Lani joj se pridružila susjeda i do sada ih je napravila 20-ak. Svima koji se žele okušati u ovoj humanoj aktivnosti, gospođa Nada je spremna održati poduku i radionice u Zaboku.

- Svaki početak je težak, svatko misli da ne zna, ali može naučiti, za to smo tu da pokažemo jedni drugima, kaže gospođa Nada.

Ako niste za kukičanje, uključiti se možete i donacijom potrebnog materijala. Sve informacije saznat ćete na stranici "CroHobice za palčiće" na Facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!