Čudesna namirnica - morsko jaje

13:45 / 11.04.2021.

Autor: Božo Vodopija/More/D.M./HRT

Morsko jaje

Morsko jaje

Foto: HTV / HRT

Malostonski zaljev od antičkih vremena poznat je po iznimnom bogatstvu plodova mora. Osim ribe u tome se prirodnome rezervatu mmože pronaći 90 različitih vrsta školjaka. Ljudi od mora od davnine beru i konzumiraju i druge organizme, poput morskih jaja.

Maro Franušić, školjkar iz Luke Stonske izronio je na Bistrini, s punom mrežom ulova. Nabrao je, naravno i morskih jaja. Na dubini su od 10 metara, nije ih lako dosegnuti bez boce s kisikom. Nalaze se na stijeni i obrasli su. Intenzivne su žute do narančaste boje i rijetki ih mogu jesti. Okus im je intenzivan, kaže Maro.

- Morsko jaje veličine je šake, ima oblik kamena na kojemu raste, cijelo je obraslo algama, a kada ga se dodirne zapravo je mekano kao hrskavica ljudskog uha. Inače, morska jaja ne spadaju u školjke, iako ih mnogi tamo svrstavaju, nego pripadaju skupini plaštenjaka, objašnjava Božo Vodopija.

- Tunikati, tj. plaštenjaci su velika skupina organizama i rasprostranjeni su u svim morima. Od plićaka, do par stotina metara dubine. Hrane se filtracijom planktona iz mora, a na sebi obično imaju dva otvora. Kroz veliki otvor ulazi morska voda sa hranom, a kroz mali otvor produkti probave i filtrirano more. Imaju i organ koji je zadužen za ishranu i disanje - skržno crijevo. Dvospolci su tako da se razmnožavaju spolno i pupanjem, tumači dr. sc. Valter Kožul s Instituta za more i priobalje.

Mineralna bomba i afrodizijak

- Morska jaja su jako bogata jodom i mineralima i preporučaju se osobama koje imaju problema sa štitnjačom. U našem kraju poznata su kao strašan afrodizijak. Imaju puno minerala: joda, cinka, selena i kad pojedeš par morskih jaja, dobiješ vanserijsku snagu, kaže Pero Šare, ugostitelj.

Ipak, rijetki su restorani u kojima se mogu konzumirati morska jaja. Za tu deliciju, kaže Šare znaju samo "pravi goluzini, bonkulovići". U Dubrovniku iz jedu uz papar, maslinovo ulje i limun. A nakon ovakve spoznaje zašto su sve korisna morska jaja - tko može odoljeti iskušenju da ih kuša? I u njima uživa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!