16:41 / 01.06.2020.

Autor: Morana Baričević/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Čuvajmo podmorje!

-

-

Foto: - / -

Prije nego turisti dođu, valja urediti i očistiti luke. A da se neke navike sporo mijenjaju - pokazuje i tradicionalna akcija čišćenja u dubrovačkoj luci.
Prije nego turisti dođu, valja urediti i očistiti luke. A da se neke navike sporo mijenjaju - pokazuje i tradicionalna akcija čišćenja u dubrovačkoj luci.

20-ak ronilaca i jednako toliko volontera na suhom skupljalo je otpad s dna u gradskoj luci.

- Na nekim mjestima se osjećate potpuno bespomoćno. Vi bi trebali kao napuniti jednu manju vrećicu i onda se nanovo vraćate i vraćate jer toga jednostavno ima stvarno dosta, naglašava Matea Martinović, Ronilački klub Dubrovnik.

- Situacija je jako loša. Strašno, strašno je prljavo. Mi smo dosta toga počistili, ali mislim da bi trebalo još dana da se to počisti, govori Nermin Spahić, Ronilački klub Dubrovnik.

Kratko i jasno. Jer svima bi nam cilj trebao biti isti.

- Što čišće more, budući da je tijekom ovih zimskih mjeseci jakoga juga svašta nanijelo u gradski porat. A i neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su bacali sve i svašta u gradsku luku tako da ova akcija ima smisla, govori Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.

Iako je stari porat izložen jugu i otpadu iz Albanije, na dnu ne nedostaje ni "domaćega" smeća.

- Najviše su krivi ljudi. Jugo je jugo, ali to je ono što mi bacimo u more i definitivno treba cijeniti more, istaknuo je Maro Rimac, Pomorsko-športsko-ribolovno društvo Orhan.

Planira se još sličnih akcija i uvijek uz istu poruku - čuvajmo more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!