Dan "Crvenih haljina" - posvećen borbi protiv moždanog udara kod žena

31.01.2022.

09:38

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dan "Crvenih haljina"

Dan "Crvenih haljina"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/Alex Mit / Shutterstock

Prvi petak u veljači je dan "Crvenih haljina". Posvećen je borbi protiv moždanog udara kod žena, koji je nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, je rekla da bi dan "Crvenih haljina" trebao osvijestiti možda udar, prvenstveno kod žena, prevenciju moždanog udara, zbrinjavanje, ali i brigu za vlastito zdravlje.

Statistike i epidemiološki podaci pokazuju da su žene u većoj opasnosti, što se tiče moždanog udara, rekla je Marina Roje Bedeković, prva potpredsjednica Hrvatskog neurološkog društva. Moždani udar je, dodala je, drugi uzrok smrtnosti žena u Hrvatskoj.

- Žene su sklone zanemarivanju simptoma moždanog udara, uvijek je sve važnije od njihova zdravlja, pa se nažalost, kasno jave na liječenje. Principi akutnog liječenja moždanog udara se svi temelje na tzv. vremenskom prozoru, odnosno, na brzom prepoznavanju simptoma i brzom pristupu liječenja, rekla je.

Roje Bedeković je dodala da žene nakon hospitalizacije akutnog liječenja češće završe u institucijama, rjeđe se vraćaju u svoje domove gdje bi im, u okviru obitelji, liječenje bilo bolje.

Što se tiče kliničke slike moždanog udara, Poljaković je rekla da to ovisi o tome koji dio mozga je zahvaćen mozak, takva će biti i klinička slika. Veći dio simptoma se, rekla je, ne razlikuje, a radi se o smetnjama govora, motorike, osjeta, ravnoteže. Riječ je o simptomima koji podjednako zahvaćaju i žene i muškarce. Kod žena se, objasnila je, češće javljaju kognitivni simptomi, zbog čega mogu postati osjetljivije, depresivnije, anksioznije, mogu češće imati glavobolju ili neke nespecifične simptome umora ili neraspoloženja.

- Kod blažih oblika moždanog udara, kada simptomi nisu toliko izraziti, vjerojatno će prevagnuti ovaj dio koji se smatra nespecifičnim i u tom smislu će biti teže prepoznat, ali i liječen, rekla je Poljaković.

Moždani udar se može prehodati, rekla je Roje Bedeković, ako se radi o blažim simptomima, tu postoje upozoravajući simptomi, oni nastaju kao posljedica začepljenja neke manje krvne žile koja se nakon nekog vremena sama odčepi i čovjek ima simptome, ali oni prođu nakon nekog vremena.

- Migrena se smatra, pogotovo kod, žena, posebice kod onih koje puše, nekoliko puta povećava rizik od moždanog udara, rekla je Poljaković.

Sama migrena, objasnila je, nije moždani udar.

Fibrilacija atrija u žena je poremećaj srčanog ritma, rekla je Roje Bedeković, objasnila je da je to "treperenje" srca. To možemo nekada osjetiti, a radi se o problemu jer zbog nepravilnog rada srca dolazi do poremećenog kovitlanja krvotoka i povećane sklonosti stvaranju krvnih ugrušaka koji u određenim okolnostima predstavljaju opasnost da ne uđu u krvotok i ne završe u mozgu. To je, dodala je, česti uzročnik moždanog udara.

Hrvatsko neurološko društvo će za studente i umirovljenike održati prilagođena predavanja "Moždani udar se događa svima". Poljaković je rekla da moždani udar ne pita za godine, iako je češći u starijoj životnoj dobi, posebice nakon 75. godine života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!