09:15 / 05.02.2021.

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/HRT/Hina

"Dan crvenih haljina" treći put u Hrvatskoj

#NosiCrveno

#NosiCrveno

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL/arhiva

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina", koja podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena, tradicionalno se održava prvi petak u veljači u Europi i SAD-u, a po treći put održat će se i u Hrvatskoj.

Akcija je izazvala interes i stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji, priopćeno je iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo koji Dan crvenih haljina organizira zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom - Hrvatskim neurološkim društvom.

U srcu Hrvatskog glazbenog zavoda završilo je obilježavanje dana crvenih haljina. Žene koje su preživjele moždani udar ponosno su prošetale u crvenim haljinama domaćih dizajnera. Ono što se moglo čuti otrijeznilo je mnoge. 8.000 žena godišnje u Hrvatskoj oboli od moždanog udara, a 3.500 ih izgubi život. Svoja svjedočanstva iznijele su žene svih generacija, što potvrđuje da moždani udar nema dobnog ograničenja. Nekoliko važnih uputa dala je gošća Dnevnika, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković s kojom je razgovarala naša Antonia Ćosić.

- Uzroke moždanih udara možemo podijeliti u dvije skupine. One na koje možemo utjecati i one na koje ne možemo - to su dob, spol i genetika. Međutim, možemo utjecati na povišeni tlak, povišeni šećer, povišene masnoće, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, pretilost. Promijenom životnih navika na sve to možemo utjecati. I na taj način smanjiti rizik od moždanog udara za 80 posto, naglasila je.

Objasnila je zašto je moždani udar opasniji u vrijeme koronavirusa.

- To je jako infektivan virus, imamo pandemiju koja itekako djeluje na psihu ljudi, depresija pojačava rizik od moždanog udara kao i socijalna izoliranost. A koliko danas znamo taj virus ima izrazitu sklonost i za tkivo živčanog sustava, i centralnog i perifernog, zbog čega očekujemo porast moždanih udara, ali i drugih neuroloških bolesti u ovoj post covid fazi, istaknula je.

Otkad se ova akcija provodi, broj osoba koje na vrijeme dođu u bolnicu porastao je s 5 na 15 posto. To je iznimno važan podatak jer moždani udar uzrokuje veći spektar invaliditeta od bilo kojeg drugog stanja. To je samo još jedan dokaz da, iako smo pogođeni potresima i pandemijom, ne smijemo zanemariti i druge aspekte zdravlja. I naravno, prvog petka u veljači odjenuti nešto crveno.

Dan crvenih haljina u Hrvatskoj se obilježava posljednje tri godine. Upozorava na visoki postotak pojavnosti moždanog udara kod žena u dobi od 45-54 godine, dakle, djelatno aktivnih žena, odnosno, onih koje predstavljaju stup obitelji. Simptomi su mu često netipični i ne mogu se lako prepoznati.  

- To su slabost, malaksalost, umor, mučnina, povraćanje, dugotrajno štucanje, glavobolja, ali mogu biti i psihičke smetnje, dezorijentiranost, smetenost i poremećaj stanja svijesti, govori Ružica Palić Kramarić, dr.med./neurolog, subspecijalistica za cerebrovaskularne bolesti.

Zato ih je iznimno važno prepoznati na vrijeme. Žene su u većem riziku zbog nekoliko faktora: uzimanja hormonske terapije, specifične vrste migrene, menopauze. Vrijeme igra odlučuju ulogu. 

- Problem je s dolaskom žena u bolnicu, koje obično dolaze kasnije, dodaje Palić Kramarić.

-  Moramo apelirati na to da pacijent dođe što ranije, jer sa svakih 15 minuta što pacijent dođe ranije, ima 4% šanse za bolji oporavak. Dakle za sat vremena to je 16%, ističe Mihael Mišir, dr. med., voditelj Odjela za intenzivno neurološko liječenje, KBC Osijek.

Uz dosadašnje spoznaje o specifičnostima moždanog udara u žena, pogubnim posljedicama zanemarivanja simptoma toliko prisutnim upravo u ženskoj populaciji, osvješćivanjem razlika i značaja moždanog udara u žena, epidemija uzrokovana koronavirusom još je više naglasila razlike i ukazala na potrebu promjene u pristupu, dijagnostici i liječenju moždanog udara u žena, istaknuli su organizatori.


Poseban naglasak ovogodišnje kampanje stavit će se, stoga, na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje covid-19 epidemije.

Moždani udar - drugi vodeći uzrok smrti u svijetu

Javnozdravstveno - edukativna kampanja Dan crvenih haljina 2021. obilježit će se nizom aktivnosti kroz mjesec veljaču, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, uključivo javnozdravstvene informativne sadržaje: održavanje webinara, tiskanje edukativnih materijala vezanih za moždani udar u žena, medijski nastupi eminentnih stručnjaka te postavljanje plakata na jumbo panoima diljem Zagreba.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače s početkom u 18 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu te će građani moći svečanost pratiti online.

Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera. Nakon revije održat će se prigodna svjetlosna projekcija zagrebačkih fontana s početkom u 19,30 sati.

U priopćenju Gradskog ureda za zdravstvo stoji da je moždani udar drugi vodeći uzrok smrti u svijetu s oko 6,5 milijuna smrti godišnje. Na razini Europe također je drugi uzrok smrti, iza ishemijske bolesti srca, s oko 1 milijun smrti godišnje. Moždani udar u Europi uzrok je smrti u 13 posto svih umrlih žena i 9 posto svih umrlih muškaraca

I u Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6.000 umrlih svake godine. Od toga je otprilike 60 posto ženskih bolesnika. 15 posto svih umrlih žena umrlo je od moždanog udara, stoji u priopćenju.

Procijenjeni broj svih novih slučajeva moždanog udara u Hrvatskoj -prvi put hospitaliziranih i umrlih osoba- je između 15 000 i 16 000 osoba godišnje ili oko 7 000 muškaraca i oko 8 000 žena. Smrtnost od moždanog udara unutar prvih mjesec dana od dijagnoze bolesti iznosio je između 19 i 21 posto, te je nešto viši u žena nego u muškaraca.

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena, a tek peti u muškaraca: Ne zanemarujte simptome!

Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci stoga i je plemeniti cilj ove opsežne kampanje - podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života, priopćeno je.

Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga je iznimno važno podizati svijest te provođenjem javnozdravstvenih aktivnosti pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara, kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara.

U priopćenju stoji i da svake godine od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke pa je, poručili su, važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena, napominje se.

Žene, kako je istaknuto, imaju povećani rizik razvoja moždanog udara uslijed već spomenutog hormonalnog utjecaja na rizike -i u generativnoj dobi ali i u menopauzalnom razdoblju, i sklonije su nekim bolestima koje povećavaju rizik za razvoj moždanog udara kao što je migrena, tromboza cerebralnih venskih sinusa, fibromuskularna displazija, autoimune bolesti, intrakranijske aneurizme...

Depresija je također jedan od čimbenika rizika za moždani udar, a češće je prisutna u žena. Dodatno, žene imaju lošiji ishod liječenja jer češće same zanemaruju svoje simptome i ne dolaze u bolnicu na vrijeme, i jer su češće od muškaraca zanemarene od obitelji, navode iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Više o ovogodišnjoj kampanji može se pročitati na poveznici.

Pokrovitelji akcije su Gradonačelnik Grada Zagreba i Ministarstvo zdravstva RH, suorganizatori Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, a potporu već tradicionalno daje i Ured Predsjednika RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!