Zahvaljujući darivateljima krvi spašeni su brojni životi

14.06.2022.

19:44

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT

Darivanje krvi

Darivanje krvi

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Darivatelji krvi spašavaju ljudske živote. Njihov svjetski dan prilika je za iskazivanje zahvalnosti mnogobrojnim dobrovoljcima na činu solidarnosti.

Prvi korak u dobrovoljnom darivanju krvi namjera je da želite pomoći. Miro Brozović takvu je odluku donio prije 70-ak godina.

- Kad su slunjski vatrogasci promašili most, bilo je puno mrtvih i ranjenih i ona sam prvi puta dao krv – kaže.

Od tada je to učinio još barem 150 puta. A one koji su najviše puta darivali krv, danas je odlikovao predsjednik Republike Zoran Milanović.

- To je najplemenitija vrsta davanja i darivanja, jer uz nju ne ide pompa, ne ide slava, ne idu vijesti, ne ide ništa što je javno - samo privatno i osjećaj da si učinio dobro djelo – poručio je.

U Hrvatskoj manje od 4% stanovnika daruje krv, zahvaljujući njima spašeni su brojni životi.

- Nitko nije umro zato što nije bilo krvi. Razumijete što to znači doktoru kad ima u šok sobi pacijenticu dijete gdje curi krvi i kaže nemam više krvi, polumrtvo je, a onda dođe vaša krv, a onda ne samo jedno nego i dvoje djece može spasiti, naglašava prim. Josip Jelić, dr. Med., predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Muškarci krv mogu darovati četiri puta godišnje, a žene tri puta, ako zadovoljavaju medicinske kriterije.

- Svaka punoljetna zdrava osoba, koja to naravno želi u dobi od 18 do 65 godina, ukoliko ima više od 55 kg tjelesne težine – pojašnjava doc. dr. sc. prim. Irena Jukić, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Ta dragocjena tekućina ne može se proizvesti ni u jednom laboratoriju. Jedini izvor je čovjek.

Dinko Matić donirao je krv već 10 puta. Osjeća se dobro, kaže, svaki put kada to napravi jer zna da će nekome pomoći.

I zato ako možete - darujte krv!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!