Mjesec borbe protiv raka dojke: Odazovite se na preventivne preglede!

02.10.2021.

10:02

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dan dojki i Bra Day

Dan dojki i Bra Day

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dr. Domagoj Eljuga, plastični kirurg u KBC-U Dubrava, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", govorio je o javno-zdravstvenoj akciji Dan dojki & Bra Day. Poručio je kako je cilj kampanja educiranje žena o tome kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene da imaju mogućnost rekonstrukcije dojke s ciljem očuvanja psihofizičkog integriteta žene. 


- Znamo da je promjenom životnog stila i ponašanja moguće prevenirati gotovo 40 posto svih karcinoma. Nadalje, ukazivat ćemo na važnost odlazaka na preventivne preglede dojki. Poznato je da, ako se karcinom otkrije u ranoj fazi, moguće ga je gotovo u potpunosti izliječiti. Ono što je fokus ove kampanje je informiranje i edukacija žena o suvremenim metodama rekonstrukcijske kirurgije u slučajevima kada je dojku potrebno ukloniti zbog raka, ali i onim slučajevima kada se kod mlađih žena uklanjaju obje dojke zbog preventivnih razloga kada je dokazana obiteljska sklonost razvoju raka dojke, objašnjava Eljuga.

Dan dojki & Bra Day

Dan dojki & Bra Day

Foto: Dan dojki & Bra Day / HRT

Ističe kako ovakve kampanje imaju velikog smisla i pozitivno utječu na svijest žena o zdravlju njihovih dojki.

- Kad sam se počeo baviti ovim poslom, kao plastični i rekonstrukcijski kirurg prije više od 15 godina, postotak žena koje su se odlučile za ovakav zahvat bio je ispod 15 posto. Danas, vjerujem i ovim našim kampanjama, uspjeli smo tu brojku dignuti na gotovo 30 posto žena, govori Eljuga i dodaje kako su upravo iz toga razloga u fokusu kampanje hrabre žene koje su svoje priče odlučile podijeliti sa širom javnosti, kako bi motivirale one žene koje prolaze kroz sličnu situaciju.

Eljuga upozorava kako je od iznimne važnosti za žene da se počnu javljati na redovite preventivne preglede.

- Primjećujem u svakodnevnoj kliničkoj praksi da žene dolaze, nažalost, s odgodom od 6 mjeseci, godinu dana ili više pa se ti karcinomi ne otkrivaju kao u onoj fazi u pred-epidemijskom razdoblju. Takve brojke će, nažalost, tek pokazati kroz nekoliko godina o ishodima liječenja i samom mortalitetu. Htio bih zamoliti sve žene, ali i njihove partnere: "Potaknite ih, javite se i dođite na preventivne preglede, poručio je Eljuga. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!