15:49 / 20.03.2019.

Autor: Klara Dujmović/I.H./HRT

Dan oralne higijene - zube peremo svaki peti dan; četkicu mijenjamo jednom godišnje

-

-

Foto: - / -

Djeca u vrtiću uče kako pravilno prati zube. Struka preporučuje dva puta dnevno po tri minute.
Svjetski je dan oralnoga zdravlja. Statistike pokazuju da zube peremo svaki peti dan te da četkicu promijenimo jednom godišnje. Ti podaci Hrvatsku stavljaju na samo dno europske ljestvice kada je oralna higijena u pitanju.

No, u Labinu dobro znaju da se navike pranja zuba stvaraju u najranijoj životnoj dobi. Stoga se u tamošnjim vrtićima više od desetljeća provodi projekt zaštite zubi djece. Zubići se maze i paze, sve po stručnim uputama - peru ih dva puta dnevno.

- Četkice moraju biti lijepe sa pravilnim nitima, ako četkice nemaju pravilne niti, to znači da takve četkice moramo baciti, rekla je medicinska sestra u vrtiću Nadija Žufić Rudan.

Djeca u vrtiću uče kako pravilno prati zube. Struka preporučuje dva puta dnevno po tri minute.

- Dijete ne može samo prati zube nego do 6 godine života moraju učestvovat roditelji. Pogotovo kad počnu rast trajen šestice u 6 godini života, poručuje stomatologinja Božena Vutuc.

U Labinskim vrtićima svih 500-tinjak mališana svakodnevno pere zube. Znaju da je zdravlje iznimno bitno. Od 2007. godine zubi se štite uz financijsku potporu grada Labina. Prema istraživanjima, više od polovine djece u dobi do 12. godine ima karijes, a 11 % populacije ne pere zube. Ovi mališani te crne statiske ruše.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!