Dan otvorenih vrata udruga

05.06.2022.

07:00

Autor: Sanja Najvirt /T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Dan otvorenih vrata udruga

Dan otvorenih vrata udruga

Foto: HTV / HRT

Poticanje volontiranja u zajednici, zaštita i promicanje ljudskih prava, integracija djece i mladih s teškoćama u razvoju u svakodnevni život - sve su to aktivnosti kojima udruge i neprofitne organizacije daju doprinos društevnom razvoju Požege i cijele županije.

Iako djeluje samo dvije godine, Udruga "Mali princ" napravila je golem iskorak u kvaliteti života djece s teškoćama u spektru autizma i njihovih roditelja. Jedan od njihovih projekata uređenje je senzorne sobe za dvadesetak mališana. I to uz volontersku potporu radnih terapeuta, fizioterapeuta, psihologa.

- Od trećeg mjeseca ove godine, što me silno veseli, imamo i usluge logopeda koji dolaze triput tjedno. Sklopili smo ugovor s Općom županijskom bolnicom Požega o stručno tehničkoj podršci, ističe Danijela Franjetić Medilović, predsjednica udruge "Mali princ", Požega.

Njihove napore prepoznao je i UNICEF, ali i lokalna zajednica. Baš nju na važnost volontiranja, ali i jaču uključenost ranjivih skupina društva, svojim projektima potiče više od desetljeća i udruga mladih "Oppidum". Imaju kontinuitet u provedbi svojih projekata koje financiraju uglavnom europskim novcem. U tome su više nego uspješni.

- U sklopu udruge funkcionira Volonterski centar "Oppidum", infocentar za mlade, fotoklub "Oppidum" i jedna sekcija koja se intenzivno bavi organiziranjem kulturnih događanja, kaže Sanja Stojanović, predsjednica udruge "Oppidum", Požega.

Zajedno s njima, Požežanima su svoj rad uz Dan otvorenih vrata udruga predstavile i udruge osoba s invaliditetom, ali i one koje štite i promiču ljudska prava - poput udruge "Humanum". Urbana kultura, promicanje kulturno- povijesne baštine, ali i razvoj turističkog potencijala grada u kojemu žive - ciljevi su mladih koje okuplja Kulturni centar Požega. Ovoga ljeta, ističu na predstavljanju u požeškoj knjižnici, nude nove programe.

- Evo jedan i trenutačno najveći porjekt je Aurea extremefest - održat će se početkom srpnja u skate parku grada s nastupima 10-tak bendova, tu će se predstaviti i mlai craft pivari, vinari, domaća ponuda hrane, najavio je Matija Katić, predsjednik udruge "Kulturni centar", Požega.

Sve kako bi dali doprinos turističkoj ponudi svoga grada, ali i programima koji će obilježiti vruće ljeto u Požegi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!