16:35 / 04.10.2018.

Autor: T.V./D.M./HRT

Dan ružičaste vrpce: Baloni u sjećanje na sve preminule od karcinoma dojke

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se obilježava prve subote u listopadu.
I ove se godine prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji u organizaciji udruge Europa Donna čiji je cilj upozoriti sve žene na važnost ranog otkrivanja raka dojke.Obilježavanje je počelo okupljanjem pred zgradom zagrebačkog HNK, uz obraćanja predsjednice udruge Europa Donna Hrvatska Vesne Ramljak i ministra zdravstva Milana Kujundžića. Zatim je Masarykovom ulicom do Cvjetnog trga krenula povorka, a program se nastavio na štandu udruge Europa Donna Hrvatska. U sjećanje na žene umrle od raka dojke u nebo su pušteni ružičasti baloni. Dan ružičaste vrpce obilježen je diljem Hrvatske. U Osijeku, na središnjem gradskom trgu, podijeljeni su edukativni materijali i ružičaste vrpce. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Osječko-baranjskoj županiji na godinu od raka dojke oboli između 180 i 200 žena, a 80 ih umre. U Rijeci su, u znak potpore oboljelima od karcinoma dojke, članice Udruge žena operiranih dojki "Nada" prošetale središtem grada s ružičastim balonima. Zatim su ih pustile u zrak, u sjećanje na one koji su izgubili bitku s tom opakom bolešću. Održana je i humanitarna prodaja ruža.Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi osnovana neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja.

Epidemija zloćudnih bolesti - na vrijeme objavimo rat raku

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!